Отидете към основна версия

2 510 21

"За" или "против" професионалните домоуправители

  • професионални домоуправители-
  • плюсове-
  • минуси

Какво трябва да знаете за тях

Снимка: М. Богданова ©

Жители от столичния квартал „Дружба“ търпят доста проблеми със своя професионален домоуправител, което ги принуждава да прекратят договора си с него. Възниква резонният въпрос: Какви са ангажиментите на тези фирми и към кого да подадем сигнал, ако те не изпълняват своите задължения?

Проблематиката по управление на етажната собственост е доста широкоспектърна - колкото са собствениците в един вход, толкова различни мнения съществуват. Проблемите са много и най-разнообразни. Какви могат да бъдат задълженията на професионалния домоуправител: „Те могат да бъдат в пълен обхват по Закона за управление и поддръжка, или могат да бъдат само някои от правомощията, които предвижда законът. Може да бъде само по правомощие по управление - събиране на такси, плащане на сметки, даване на отчет, а може да бъде и в пълен спектър дейности, включително техническа поддръжка на инсталации и т. н“.
Всичко това трябва да бъде уговорено с фирмата в самото начало - при подписване на договора, заедно с етажната собственост", казва Иван Марчев – председател на дружествата, представляващи етажната собственост, цитиран от БНР.

„Практиката е да се предостави оферта от фирмата. Може да се съберат по-голям брой оферти, да се направи конкурс, след което задължително се сключва писмен договор, в който се уговарят конкретните правомощия на двете страни.

Как би могло да се докаже, когато едно задължение не се изпълнява?

„Практиката показва, че един спор е най-добре да се разреши чрез споразумение. И обикновено се стига до такова. В нашата сфера проблемите не са толкова сериозни, за да се провеждат някакви тежки преговори“, поясни Марчев и допълни, че е много важно да бъдат изслушани хората, за да се види каква е тяхната болка.

Всеки случай е добре да бъде разгледан индивидуално. Той съветва хората, които са решили да се обърнат към фирма за професионално управление, да си направят проучване, да съберат няколко оферти и да проведат разговори с отделните фирми, за да преценят коя от тях ще съответства най-добре на техните нужди.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.

Свързани новини