22 Февруари, 2023 12:54 2 509 21

"За" или "против" професионалните домоуправители

  • професионални домоуправители-
  • плюсове-
  • минуси

Какво трябва да знаете за тях

"За" или "против" професионалните домоуправители - 1
Снимка: М. Богданова ©

Жители от столичния квартал „Дружба“ търпят доста проблеми със своя професионален домоуправител, което ги принуждава да прекратят договора си с него. Възниква резонният въпрос: Какви са ангажиментите на тези фирми и към кого да подадем сигнал, ако те не изпълняват своите задължения?

Проблематиката по управление на етажната собственост е доста широкоспектърна - колкото са собствениците в един вход, толкова различни мнения съществуват. Проблемите са много и най-разнообразни. Какви могат да бъдат задълженията на професионалния домоуправител: „Те могат да бъдат в пълен обхват по Закона за управление и поддръжка, или могат да бъдат само някои от правомощията, които предвижда законът. Може да бъде само по правомощие по управление - събиране на такси, плащане на сметки, даване на отчет, а може да бъде и в пълен спектър дейности, включително техническа поддръжка на инсталации и т. н“.
Всичко това трябва да бъде уговорено с фирмата в самото начало - при подписване на договора, заедно с етажната собственост", казва Иван Марчев – председател на дружествата, представляващи етажната собственост, цитиран от БНР.

„Практиката е да се предостави оферта от фирмата. Може да се съберат по-голям брой оферти, да се направи конкурс, след което задължително се сключва писмен договор, в който се уговарят конкретните правомощия на двете страни.

Как би могло да се докаже, когато едно задължение не се изпълнява?

„Практиката показва, че един спор е най-добре да се разреши чрез споразумение. И обикновено се стига до такова. В нашата сфера проблемите не са толкова сериозни, за да се провеждат някакви тежки преговори“, поясни Марчев и допълни, че е много важно да бъдат изслушани хората, за да се види каква е тяхната болка.

Всеки случай е добре да бъде разгледан индивидуално. Той съветва хората, които са решили да се обърнат към фирма за професионално управление, да си направят проучване, да съберат няколко оферти и да проведат разговори с отделните фирми, за да преценят коя от тях ще съответства най-добре на техните нужди.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Излишни са

    58 2 Отговор
    Против! Само обират парите на хората, държат се властнически и арогантно и се изживяват на господари, налагат всичко принудително.

    Коментиран от #3

  • 2 Всички знаят

    61 3 Отговор
    Не се занимавайте с професионални домоуправители! Целта им е да вземат пари без работа! И това е законово уредено!
  • 3 Небрежни са

    46 0 Отговор

    До коментар #1 от "Излишни са":

    Не изпълняват добросъвестно задълженията си по договора, но си прибират месечната такса безапелацонно.
  • 4 Язе Сам

    9 37 Отговор
    Първо променете закона за конфискация на жилището, както е в САЩ.
    Пример: Бе сменен централен климатик на блок и една бабичка отказа да заплати своят дял от $400, след което се оказа без жилище.
    Второ: държавата да конфискува всички общи части на блоковете и задължи собствениците да заплащат такса подръжка и такса капитален ремонт.
    Трето да започне държавата да изгражда многоетажни паркинги и който паркира неправилно глоба 1/2 от минималната заплата.
    С две думи нека станем демократи.

    Коментиран от #5, #20

  • 5 Боруна Лом

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "Язе Сам":

    ЯВНО ДИ ПРОФ.УПРАВИТЕЛ, ДЕМЕК. КЪРЛЕЖ!
  • 6 АБВ

    41 0 Отговор
    Нищо не вършат пълна измама
  • 7 Виновни са тези

    29 1 Отговор
    Които ги избират защото ги мързи да си изберат домоуправител и плащат на професионалисти за да ги лъжат и обират.

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 8 професионалните

    32 1 Отговор
    домоуправители са хора изхвърлени от обществото останали без работа подобно на брокерите на недвижими имоти които обаче са обаятелни подобно на алоизмамниците и успяват да изкарат добри пари благодарение глупостта на хората.
  • 9 МирО

    24 0 Отговор
    Не е луд, тоя който яде баницата, а тоя който му я дава.

    Коментиран от #14

  • 10 ПРОТИВ

    24 1 Отговор
    Категорично против! Не може външни хора, нямаши хабер от нас и блока ни да решават вместо нас, да налагат тяхното мнение и на всичкото отгоре да им плащ
    ам за това!

    Коментиран от #11

  • 11 Язе Сам

    2 13 Отговор

    До коментар #10 от "ПРОТИВ":

    Защо да неможе,вие неможете чистачка да наемете камо ли ремонт на блока да направите.
    В “демократичните”САЩ, половината българи ще се окажат на улицата.
  • 12 Е това е истината

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Виновни са тези":

    Всеки се дърпа и накрая налетят на професионален безхаберник. Ние сме повече пенсии в блока, но се нанесоха млади хора и с желание поеха функциите на домоуправител, официално избрана жената, но и мъжът й се включва във всичко. Даже и дребосъчко полива градинката и се радва,че е полезен. Едва ли е заради мизерните 60 лв. месечно. Увлякоха и други хора по поддържане на градинката и входа. А ако тоя, професионалният не живее във входа, от къде ли ще знае за проблемите и много го интересува. Събрания и решения по ЗУЕС и да не се хвалим, ама постигаме съгласие и не трошим нерви с разни мошеници.

    Коментиран от #18

  • 13 колко истина има в тези думи

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Виновни са тези":

    Нашият вход, точно поради такива причини, попадна в ръцете на професионален домоуправител.
    И сега сме просто разграден двор.
    Няма оправия. Съвестните плащат за всичко. Хиляди левове не са събрани от хора, които казват че нямат пари, а се прибират всяка вечер с огромни торби, след което цяла нощ купон. Върволица от знайни и незнайни приятели, боклук през балкона за по-лесно, фасове навсякъде, дори кучешки акита. Чистачките се сменят всеки месец. Домоуправителят не се отчита за нищо и се чудим как 5-6 семейства, плюс един безотговорен професионален домоуправител, успяха да съсипят добре поддържаният ни, някога вход.
  • 14 Вуй

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "МирО":

    Така е Да ривере
  • 15 Гост

    4 9 Отговор

    До коментар #7 от "Виновни са тези":

    От цял вход половината са пенсионери, които по цял ден се местят от пейка на пейка, но чакат някой работещ да им станел домоуправител. Е, работещият може да си плаща на професионален.

    Коментиран от #16

  • 16 все пенсионерите са виновни

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Пенсионерите, драги, са най-отговорните и най-точните платци. Те са тези, които настояват домоуправителя да е от самия вход и да му се плаща прилична сума. Обидно е да се пише така за възрастните, защото винаги са сред първите, които си плащат не само задълженията във входа, но и сметките, и данъците, и това е защото тези поколения имат изключителна финансова дисциплина. И ако не е възрастта им, щяха да са най-добрите домоуправители. Много от тях са били, но всяко нещо с времето си. Та от онова, което си написал си личи, че си човек с пари , но не и с добро възпитание. Явно не си научен да уважаваш възрастните хора.

    Коментиран от #19

  • 17 ПРОФИ

    5 2 Отговор
    Хубаво е да има профи домоуправител. Но трябва да бъде компетентен, грамотен, нормален, интелигентен. Иначе не става за тази работа, а за продавач на пуканки.
  • 18 ТОЧНО

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Е това е истината":

    Трябва да се променим самите ние, за какво ни са лентяи безхаберни домоуправители, дошли да работят на сушинка и тоопличко през зимата,а лятоска да трепят мухи под сянката
  • 19 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "все пенсионерите са виновни":

    Тотално непознаване на човека и набързонаправни грешни изводи. Нито за парите позна, нито за възпитанието ми. Уважавам възрастните хора, особено онези, които живеят на село и се трудят или поне са се трудили, докато са можели. Но паразитите, които цял живот са гледали как да крадат от касата на входа, които сменят радиатори със и без топломери, преди и след отчитането за сезона, които гонят децата от площадката, че им шумят, които не дават на дете да си откъсне сливка от дръвчето пред входа, че искали да си го берат за ракия, които си хвърлят боклука от терасата, върху на хората прането, такива не ги уважавам. Моите родители са домоуправители, вече 15 години, а са пенсионери, но тяхното мислене е такова, че младите са заети, а старите могат поне с това да помогнат. Не говоря за пенсионери със здравословни проблеми и невъзможност да се занимават с тази дейност. Тези хора са извън коментара ми, да пази Господ! Говоря за съвсем различна категория пенсионери, ако си ме разбрала.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Недко Цветанов

    0 0 Отговор
    В България всичко се опорочава и за всичко търсим виновни. Какво да се прави - такъв манталитет! Докато за всичко всеки от нас е виновен и колкото до професионалните домоуправители не са виновни. Виновна е нашата незаинтересованост за нашата собственост. Колко собственици участват и изискват ? И колко собственици сменят, когато не се получава. Решението е в смяната, когато нещо не се случва, а не в оплакването!!!