Отидете към основна версия

2 587 4

Администрацията спъва строителството във втория по големина български град

  • пловдив-
  • строителство-
  • проблеми-
  • мирослав язов

Пловдив е гора от кранове, сроковете изостават с до 9 месеца, а цената на труд скача рекордно

Снимка: М. Богданова ©

Бурното строителството в Пловдив буксува под натиска на високите цени за труд. Регионът е вторият по големина инвестиционен пазар в България. И той обаче страда от забавянето на пазара, и в частност усложненията при новото строителство.

„Когато говорим за новото строителство в региона, освен качество и цени, има един трети критерий – срокове, който се явява и най-голямото предизвикателство пред инвеститорите. Пловдив сега е гора от кранове, особено в кв. „Смирненски“. Не предполагате обаче за административната тежест, която цялото това строителство носи след себе си. Общините нямат достатъчно голям капацитет, за да обработват документацията, в следствие на което повечето строителни обекти изостават с от 6 до 9 месец. И това е само заради административната тежест, а предвид изборите очаквайте тя да нараства още повече“, посочи на имотен форум Мирослав Язов, който е част от инвестиционна компания, и син на строителния предприемачи под тепетата Димитър Язов.

„Разрешения за строеж са двойно повече от миналата година, строителните предприемачи са повече от хората на улицата. Всеки бърза, всеки иска да е първи, но това няма как да стане“, допълни саркастично Язов, цитиран от Trafficnews.bg. Според него голяма пречка създава и бавната работа по присъединяване на нови строителни обекти от страна на енергодружеството ЕВН и дружеството за водоснабдяване и канализация – ВИК.

„ЕВН и ВИК също бъркат доста цялата процедура. Процедурата на ЕВН за присъединяване на нов строителен обект е 1 година. Имахме случай, когато отне 3 месеца да ни пуснат тока, въпреки че имахме трафопост на обекта и сме съществуващ потребител. Представете си, ако сте нов обект. С ВИК положението е сходно. Пример за това е кв. „Смирненски“, където канализацията стигна до едно ниво и след това казаха: „оправяйте се“. Инвеститорите започнаха сами да си довършват инфраструктурните свързания, които са много скъпи, а след се пристъпва към приемателни комисии. Това също много забавя процеса“, посочи инвеститорът.

Подизпълнителите също бавят процеса, защото взимат повече обекти и нямат достатъчно служители, обясни Язов. „У нас нали не може да работиш за друг. Всеки втори е предприемач. И така тези фирми взимат пет обекта, въпреки че имат капацитет за три и се започва – утре ще дойда, сега не мога. Почва лавинообразно забавяне, санкции и положението става катастрофално“, поясни той.

По думите му тези три компонента – административна тежест, тромави процедури за присъединяване към водната и електро инфраструктурата и бавещите се подизпълнители - ще забавят строителството, което тепърва започва в Пловдив, както и това, което е в процес на завършване.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини