Last news in Fakti

14 Март, 2023 09:21 2 407 4

Администрацията спъва строителството във втория по големина български град

  • пловдив-
  • строителство-
  • проблеми-
  • мирослав язов

Пловдив е гора от кранове, сроковете изостават с до 9 месеца, а цената на труд скача рекордно

Администрацията спъва строителството във втория по големина български град - 1
Снимка: М. Богданова ©

Бурното строителството в Пловдив буксува под натиска на високите цени за труд. Регионът е вторият по големина инвестиционен пазар в България. И той обаче страда от забавянето на пазара, и в частност усложненията при новото строителство.

„Когато говорим за новото строителство в региона, освен качество и цени, има един трети критерий – срокове, който се явява и най-голямото предизвикателство пред инвеститорите. Пловдив сега е гора от кранове, особено в кв. „Смирненски“. Не предполагате обаче за административната тежест, която цялото това строителство носи след себе си. Общините нямат достатъчно голям капацитет, за да обработват документацията, в следствие на което повечето строителни обекти изостават с от 6 до 9 месец. И това е само заради административната тежест, а предвид изборите очаквайте тя да нараства още повече“, посочи на имотен форум Мирослав Язов, който е част от инвестиционна компания, и син на строителния предприемачи под тепетата Димитър Язов.

„Разрешения за строеж са двойно повече от миналата година, строителните предприемачи са повече от хората на улицата. Всеки бърза, всеки иска да е първи, но това няма как да стане“, допълни саркастично Язов, цитиран от Trafficnews.bg. Според него голяма пречка създава и бавната работа по присъединяване на нови строителни обекти от страна на енергодружеството ЕВН и дружеството за водоснабдяване и канализация – ВИК.

„ЕВН и ВИК също бъркат доста цялата процедура. Процедурата на ЕВН за присъединяване на нов строителен обект е 1 година. Имахме случай, когато отне 3 месеца да ни пуснат тока, въпреки че имахме трафопост на обекта и сме съществуващ потребител. Представете си, ако сте нов обект. С ВИК положението е сходно. Пример за това е кв. „Смирненски“, където канализацията стигна до едно ниво и след това казаха: „оправяйте се“. Инвеститорите започнаха сами да си довършват инфраструктурните свързания, които са много скъпи, а след се пристъпва към приемателни комисии. Това също много забавя процеса“, посочи инвеститорът.

Подизпълнителите също бавят процеса, защото взимат повече обекти и нямат достатъчно служители, обясни Язов. „У нас нали не може да работиш за друг. Всеки втори е предприемач. И така тези фирми взимат пет обекта, въпреки че имат капацитет за три и се започва – утре ще дойда, сега не мога. Почва лавинообразно забавяне, санкции и положението става катастрофално“, поясни той.

По думите му тези три компонента – административна тежест, тромави процедури за присъединяване към водната и електро инфраструктурата и бавещите се подизпълнители - ще забавят строителството, което тепърва започва в Пловдив, както и това, което е в процес на завършване.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 загадка

    15 3 Отговор
    от 9 милиона на 5 милиона и продължава да пада но ганю средно с по 2 кутийки в областен град
  • 2 !!!

    7 0 Отговор
    В Пловдив в момента всичко е корупция. Ако искаш да ти се придвижат нещата плащаш. Може и да строиш където си искаш както си искаш стига разбира се пак да платиш на който трябва. Наблюдавайте Гребната база как лека полека започват да режат дърветата на първа линия, след като застроиха втора и третата.
  • 3 Аз Кочо

    4 3 Отговор
    Строите, строите няма начин да не дойде момента когато ще родните крокодилски сълзи а доста хора ще се смеят на тая простотия
  • 4 Гост

    6 0 Отговор
    А ония, в Столипиново, някоя администрация спъва ли ги да строят незаконни шапрони?