Last news in Fakti

22 Май, 2023 12:10 22 368 212

Важна новина за пазара на жилища у нас

  • мирослав язов-
  • жилища-
  • сделки-
  • пазар-
  • цени-
  • софия-
  • пловдив

Масовата истерия за покупка на недвижими имоти приключи

Важна новина за пазара на жилища у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Масовата истерия за покупка на недвижими имоти приключи. Стихийността у купувачите приключи. Вече се мисли повече“, казва собственикът на агенция за недвижими имоти в Пловдив Мирослав Язов.

2021 и 2022 г. могат да бъдат определени като години на извънредни сделки. Покупките се реализираха в рамките на седмица – до 10 дни. В момента много повече се премисля преди да се стигне до подписване на сделка. Има все повече хора, които са потвърдили покупката на имот, но впоследствие се отказват. „така че не може да се надявате на много бързи продажби“, предупреждава Язов тези, които са решили да се разделят със собствеността си в момента.

В София има много сериозен реален спад на броя на сделките. Според посредници, реалният спад на сделките е около 20%. „Това е нещо напълно нормално. Очакваме нещо подобно да се случи и в Пловдив. В края на миналата седмица излезе статистиката NAR за периода април 2022-април 2023 г. в САЩ и там спадът на сделките е 22%. Така, че и тук ще има подобен спад“, казва Язов.

Той обаче подчертава, че това не означава, че задължително ще спаднат и цените на имотите. Това, че има голям спад на броя на сделки означава, че по-бавно се случват нещата, но не означава, че самите цени ще спаднат изведнъж с 20%. „Имайте предвид, че много от цените бяха надути. Има много превъзбудени продавачи на пазара. Повечето от тях не продават по принуда, т.е. да са изтеглили кредит, да трябва да продадат имота утре, че ги чака ЧСИ. Няма такъв момент. Затова няма да наблюдаваме моментален спад на цените“, предупреждава Язов.

Към момента много продавачи, които са купили с цел препродажба, те започват плахо да намаляват цените – 2%-5%. „Така че ще има минимална стъпка назад. Не очаквайте, както всички се надяват, 50% надолу“, казва Язов.

Той припомни, че през изминалата седмица БНБ увеличи задължителните минимални резерви на банките – от 5% на 10% с тенденция те да станат 15%. Въпреки, че все още нямаме увеличение на лихвите по кредите, това е неминуем сигнал за намаляването на банковата активност за отпускането на кредити за покупка на жилище. Това за българина означава: „Те ще спрат!“. Няма да спрат, а просто ще намалеят. Ще купуват само хора, които имат нужда от покупка, които могат да докажат доходи и самоучастие. Т.е. купувачите като бройка ще намалеят. Основно ще намалеят тези, които купуват спекулативно и инвестиционно. Не, че няма да ги има, но ще намалеят“, предупреждава експертът.

И да не забравяме, че цената на един недвижим имот се определя от „зора на продавача“, а със сигурност ще има продавачи „на зор“. „Така, че оферти ще има. Сделки ще има. Няма да са масови до края на годината“, прогнозира Язов.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софийски

    23 35 Отговор
    Пълни глупости
  • 2 Боклук

    49 33 Отговор
    На 10 юни Бг ще фалира.Няма да има заплати и банани.Имотите ще са последна грижа

    Коментиран от #50

  • 3 Брабус

    88 21 Отговор
    Никой не чака 50% спад.По-скоро над 65% !!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Алчен Брокер търси работа като бакшиш

    65 13 Отговор
    Е беше кво беше свърши се с баламурници и надценки сега на къде на долееееееее

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бай Иван

    68 8 Отговор
    Каква истерия бе? То беше напреварване на глупаци. Като гледате тая сграда на снимката например , как ви се струва цена на кв. метър 2 000 + евро? Нормална?То виждате фасада, боя, остъкляване и всякакви "инженерни" подобрения" А как се спестяват пари за кв. метър жилищна площ със средна заплата под половин кв.метър цимент на месец?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 насчервеното

    29 13 Отговор
    Тепърва още дълго ще страдаме от безумието което се случи лятото на 2020г. СЪЩОТО лято ви докара страданията и инфлацията до тук но винаги можело още според изборния резултат който вие скъпи сънародници си докарахте и парламентарна криза и тепърва чудесата измътени от вота ви който така ,,хубаво,, подреди местата в парламента сякаш много обичате да страдате и да живеете на ръбъ.. честито да ви е и с юмручета напред към ...

    Коментиран от #14

  • 12 Стамат

    62 7 Отговор
    Истерията е към своя край и скоро ще гледаме трагикомедията: Грамофон свири-майка плаче! Уважаеми господа инвеститори, започва отливът и скоро ще видим кой плува без бански. И няма да плачете, че държавата трябва да ви плаща кредита, както направиха едни други пишман купувачи преди 10-12г.

    Коментиран от #153

  • 13 НУРС

    57 9 Отговор
    Тези брокери имат необяснимо високо самочувствие по отношение на компетентност!
    Все едно пощальона да коментира съдържанието на писмата!
    Само инвеститори с активни проекти могат да имат някаква представа от пазара и то в София, а не в Пловдив!
    Статията е някакъв жалък опит за летене на обикновен брокер.
  • 14 койчо от койнаре

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "насчервеното":

    Ти като че ли живееш в резерват да не казвам къде ? Като че ли не си зависим от това което се случва около тебе или като че ли си център на банковия и икономическия център на Европа . Това което се случва е поредица и последица от европейската простотия а какво още ще се случи стой та гледай . А тук е подскачали 2 соросоида които не могат да поделят кокала едва ли влияе толкова на икономиката на Германия която реално влияе на нас .
  • 15 Така така

    35 8 Отговор
    Жилища!? Хахаха не нееее нямам интерес от такова недоразумение та това имот ли е!? Та това собственост ли е? Демократите така го гласят, че хем е твое, ама не съвсем. Не благодаря особено в София един голям кошмар
  • 16 ИВАН

    44 7 Отговор
    То ора няма, те за жилища си говорят - кой ще живее, кой ще ги купува, китайци ли ще внасяме, или ...
  • 17 Сюзън

    41 12 Отговор
    Всички чакат в София цените на апартаментите да паднат поне със 97%. Както е нормално.

    Коментиран от #18

  • 18 Вуй

    17 23 Отговор

    До коментар #17 от "Сюзън":

    С такъв % може да паднат у факултето ха ха.Щели да паднат от 2 до 5% ,големо падане, смех
  • 19 Аз Кочо

    48 6 Отговор
    Браво, това вече е статия без глупости в нея.
    Ето и някой забележки.

    1. 22 пр. е спада на сделките на инвеститори в кеш в сащ. Иначе спадат в основните райони на САЩ от 23 до 45 процента за април. Преди това беше по голям
    2. Прав е че цените няма да паднат за една нощ, както обяснявам и аз от много време., но от тук натам ще има плавен спад до достигане на дъно.
    3.ще има хора на зор с кредити както казва той, но те не са малко, почти 50 пр. са а на фиксирани лихви в бг са 1 пр от хората

    Коментиран от #20, #77

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Аз Кочо

    28 5 Отговор

    До коментар #20 от "Вуй":

    100 пр скок

    100 000 евро + 100пр=200 000 евро

    50 пр. спад

    200 000 - 50пр =100 000 евро.

    Коментиран от #24

  • 22 Аз Кочо

    41 9 Отговор
    ВУЙ, съгласен съм с теб само за едно.
    Цените най вероятно няма да се върнат на нивата от 2012. Но в никакъв случай няма да останат на сегашните нива. Те ще падат от сега нататък до достигане на ново дъно. Разумното дъно според мен е цената от 2012 - 2016 плюс 2.5 пр. инфлация на година до сега. Тоест ако тогава 1 м2 е струвал 800 евро сега трябва да струва не повече от 1020 евро на м2, а минимум 900 евро на м2 в зависимост от локацията и други параметри

    Коментиран от #28

  • 23 Ех, нови ми софиянецо

    43 7 Отговор

    До коментар #20 от "Вуй":

    Но хубавия и качествен имот, на добра локация винаги ще държи цена , но само ще си държи цената, защото купувачи нямааа
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бл.134 в Zап. парк

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Алчен Брокер търси работа като бакшиш":

    Глупости ! По пет, по 10 ,по 100 на човек .Юнаци с калпаци

    Коментиран от #26

  • 26 Не бе Вуй

    38 8 Отговор

    До коментар #25 от "бл.134 в Zап. парк":

    просто всичко ще си дойде на мястото, и алчните продавачи ще си останат със скъп спомен за скъпите си апартаменти. Реалните продажби вече стават на - 40%, и продължават да падат, иначе сделка нихт

    Коментиран от #29

  • 27 бивш брокер

    48 6 Отговор
    Скоро много брокерски агенцийки ще пуснат кепенци и ще ду... супата, масово колегите са без пукната продажба от началото на годината.

    Коментиран от #81

  • 28 Вуй

    19 22 Отговор

    До коментар #22 от "Аз Кочо":

    То е ясно, че все някога ще паднат, ама кота?Качественият и хубав имот е като хубавото вино, с годините цената му само расте.

    Коментиран от #30

  • 29 Вуй

    21 16 Отговор

    До коментар #26 от "Не бе Вуй":

    Ривери, покажи ми хубав имот -40% да купя няколко и ще ти дам %

    Коментиран от #31

  • 30 Аз Кочо

    20 5 Отговор

    До коментар #28 от "Вуй":

    Те вече падат, четвърто тримесечие 2022 минус 2.5 пр. За първото няма официални данни
  • 31 Аз Кочо

    22 5 Отговор

    До коментар #29 от "Вуй":

    ВУЙ, трябва да изчакаш за да купиш на минус 40. Това не е крипто. Имай търпение спада ще продължи с години. Последният път дъното стигна след спад в продължение на 6 години.

    Коментиран от #33, #37

  • 32 коментар

    22 5 Отговор
    От една година броя на сделките пада, Милена сега разбра че пазара се забавя. Добре че е Мими, да съм винаги информиран на време.
  • 33 Вуй

    8 24 Отговор

    До коментар #31 от "Аз Кочо":

    Колко 10г. да чакам още а ?Да чакам 10 - 15г за да купя с 20 -30% по евтино а ?Не е ли по добре с акъл да ги изкарам тези 20 - 30% за по малко време, ех ривери,ривери.....

    Коментиран от #34, #35, #36, #40

  • 34 Аз Кочо

    16 6 Отговор

    До коментар #33 от "Вуй":

    Действай купи, научи си урока, хахахах
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ала бала

    14 16 Отговор
    Има си търсене, но се предлагат само залежали имоти с кофти изложения, без балкони, за ремонти и измислени цени.Ако има нещо прилично се купува бързо. За София и Пловдив винаги ще има купувачи. Не се притеснявайте - територията няма да остане без желаещи да я притежават.

    Коментиран от #41, #43, #48

  • 39 Русенец

    25 5 Отговор

    До коментар #20 от "Вуй":

    Фаф моментЪТ, сайтовете са наблъскани до дупка с хубави имоти. Защо обявите им седят?

    Коментиран от #42, #49, #83

  • 40 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Вуй":

    Тук си прав.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ха ха ха

    36 5 Отговор
    Свърши ли масовата истерия на идиотите балкански ? Мислех си че броята на глупаците е неизчерпаем, а то явно поради демографската катастрофа били намалели.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Аз Кочо

    6 6 Отговор

    До коментар #38 от "Ала бала":

    Дай цифри, факти, всеки може да каже това
  • 49 Вуй

    11 16 Отговор

    До коментар #39 от "Русенец":

    В София хубав имот или се продава много бързо.....ако въобще се продава. А в Руси и без пари да ми дават, не благодаря,особено от Гюргево и Калафат като пуснат чист въздух ха ха

    Коментиран от #51, #71

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Опа

    28 5 Отговор
    То на територията, по скъпо от Испания, Германия и още други развити страни. Алчен Ганьо няма срам!

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 инфлуенсърка

    13 9 Отговор
    Търсене има , предлагане няма. Говорим за София. Няма предлагане на добри апартаменти на добра локация на нормална цена. Всичко което се предлага са кочини и не струват и 50% от исканата цена. За София. Много по скъпо е в провинцията , но там няма предлагане .
  • 55 Лека му пръст

    22 2 Отговор
    На имотния пазар в БГ, но това се получава, когато се самозабравят продавачите и мислят че живеят в Швейцария

    Коментиран от #56

  • 56 Вуй

    7 11 Отговор

    До коментар #55 от "Лека му пръст":

    Не берете грежа за имотния пазар,пожелавам хубав и успешен ден на всички позитивни хора
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ЦЕНИТЕ ПАДАТ

    21 6 Отговор
    ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ ЩЕ ПАДНАТ СЪС 60-70 %

    Коментиран от #59, #67

  • 59 Нормално е

    14 3 Отговор

    До коментар #58 от "ЦЕНИТЕ ПАДАТ":

    иначе няма продажба, лудите ги прибраха вече, кой продал продал
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ТОЧНО

    5 6 Отговор
    Който купил купил.
    Прривлекателни вече са имотите из чужбина, там работят децата ни и там купуват.
    Но, ефтино никъде няма и се изка здрава работа за да имаш имот там
    А не знам кирпичените салми по селата за над 35-55 хиляди евро, дали ще се купуват

    Коментиран от #65, #68

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 хи хи

    14 2 Отговор
    "Покупките се реализираха в рамките на седмица – до 10 дни."
    В сайта ви, например, е пълно с имоти, които са обявени от години и си седят непродаваеми. Само помят цени. Някои непроидаваеми имоти по провинцията набъбнаха от 5-10 к евро на 50-100к за има няма 10 години. И все си седят непродаваеми.

    Па който купил пак по време на балона, да пие една студена вода. Или за утеха да обяви имотчето си на двойна цена. Не че ще сепродаде, но може да живее със заблудата ,че е богат човек.

    Коментиран от #69

  • 65 глупости

    13 1 Отговор

    До коментар #62 от "ТОЧНО":

    Който купил се набутал.

    Имотите са си привлекателни, просто зависи от цената.
    Непривлекателния имот е този, чиято цена е нереално висока.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Брокер

    5 11 Отговор

    До коментар #58 от "ЦЕНИТЕ ПАДАТ":

    Еех,шушулчета сладки, ще ви мине живота докато чакате да паднат цените на НИ

    Коментиран от #70, #79

  • 68 Неграмотник

    8 1 Отговор

    До коментар #62 от "ТОЧНО":

    Ако и децата ти са толкова грамотни като тебе,ще има да опъват на полето и да мият чинии
  • 69 Абсолютно точен коментар

    13 3 Отговор

    До коментар #64 от "хи хи":

    Нещо което не се продава с години, му вдигат цената ?!!! Такова чудо нЕма дори и в Бангладеш, но родните "тарикати" са в облаците с розови очила. Скоро ще им се проясни, и дореве.

    Коментиран от #90

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Русенец

    8 4 Отговор

    До коментар #49 от "Вуй":

    Изостанчо, заводът в Гюргево не работи от над 30 години.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Някой

    6 9 Отговор
    Няма продавачи на имоти - никой не иска пари без покритие, торба с хартия, затова се пускат статии, че сделките намалели. Да, вярно е, намалели са но защото никой не иска да продава. Търся апартамент от 1 година във Варна около ВИНС и Спортна зала, и нищо. Нито 1 апартамент няма за реална продажба. Цената на двустаен в тези райони е от 200000 до 300000 евра! И пак се намират шантави да купуват на тия цени!? Обърнал съв се към големи и малки агенции, и па нищо. Предлагат ви във Владиславово и Кайсиева градина, където "било много пристижно днес да се живее" :).

    Коментиран от #78, #84, #85

  • 77 Зрител

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Аз Кочо":

    Кочо, Кочо, късметлия си ти - по 2 за лев ще има за теб! Само не бързай, чакай..... 10-20 години. Ако си по-търпелив, чакай 50 години и щи стане...., ще те огрее.

    Коментиран от #80

  • 78 Аз Кочо

    9 4 Отговор

    До коментар #76 от "Някой":

    Цената на двустаен в тези райони е от 200000 до 300000 евра

    Точно затова няма купувачи и сделките се сринаха. Тези продавачи ще стоят в празните си имоти и ще чакат да стане чудо.

    Коментиран от #149

  • 79 Мен

    6 4 Отговор

    До коментар #67 от "Брокер":

    По скоро на теб ще ти мине живота в чакане на сделки.
  • 80 Трънчо

    4 4 Отговор

    До коментар #77 от "Зрител":

    Май ти ще почакаш да продадеш, няма да е след 20 може би след 40 години
  • 81 Купувач

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "бивш брокер":

    Ами на тези цени, 3%+3%+ДДС20%...... става прекалено много! За апартамент 200000Е, това са 14400Е или над 27000 лева. И то само да заведеш някого на адреса /често с колата на купувача/ и да го прилъжеш, че по-убаво от това нема! Ако смъкнат процентите си на половина, ще има и за "хляб и за салам даже", ама лакумията на брокерите е безкрайна. Затова ще стоят гладни и ще се преквалифициран на персонал от "Чистотата".

    Коментиран от #93

  • 82 Гост

    5 4 Отговор
    ВУЙ, зад каквито и никове да се криеш хората пак те заливат с минусчета
  • 83 Бат Жоро

    8 5 Отговор

    До коментар #39 от "Русенец":

    Стоят обяви като тази "продавам панелна гарсониера, на първи етаж, в Люлин 6, за ремонт, на промоционална цена 189000 евра". Това чудо до 6 месеца няма да се продаде, а след това.... не се знае!

    Коментиран от #86

  • 84 Явно си от новите "варналии"

    1 5 Отговор

    До коментар #76 от "Някой":

    Дето непременно искат да купят в центъра, за да избият комплексите. Еми продължавай да търсиш, то и в добруджата схлупени къщурки се продават вече за по 80-90К и нагоре

    Коментиран от #95

  • 85 Ха ха ха...

    6 4 Отговор

    До коментар #76 от "Някой":

    Интересно, щом парите са хартийки, ти с какво си купуваш сиренце, с ду.. ли ?!!!
  • 86 Мен

    4 4 Отговор

    До коментар #83 от "Бат Жоро":

    Стоят и кутиики в Иван Вазов, Лозенец и център на по 2500 3000 евро квадрата и гледам си стоят

    Коментиран от #101

  • 87 Трънчо

    3 4 Отговор
    Ако на някой не му трябват парите щото били хартиики може да ми ги прати ще дам сметка в револют
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #88 от "Вуй":

    А така пиши си с никчето, недей да шмекеруваш с други никчета. Днес по рано ли ви пуснаха от обекато
  • 90 Пена

    8 8 Отговор

    До коментар #69 от "Абсолютно точен коментар":

    След всяко поредно вдигане на цената, има поне 10-15 обаждания на "купувачи", с въпрос ама може ли на старата цена.....!? Еееее..., не може! Чакайте пак....... Нали имало балон!? Ще се спука, някога.........., ако го дочакате.

    Коментиран от #91, #94, #146

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ха ха ха..

    3 4 Отговор

    До коментар #88 от "Вуй":

    Четвърто поколение разправяш ....!!! ха ха ха ....Бих ти написал нещо вярно, но братчет ти ще ме изтрие. Иначе ти вярваме де, що да не ти вярваме
  • 93 Вуй

    3 5 Отговор

    До коментар #81 от "Купувач":

    ЛакУмията -ха ха - неграмотник

    Коментиран от #97, #102, #127

  • 94 Браво Пено

    6 1 Отговор

    До коментар #90 от "Пена":

    Бравоооо....
  • 95 Извинявай!

    4 3 Отговор

    До коментар #84 от "Явно си от новите "варналии"":

    Явно ти си от Владиславово и съм те засегнал. Извинявай, но твоя квартал не ми харесва. Ако ще си във Варна или в Бургас, трябва да си до морето. А от Владиславово, за да стигна до морето ми трябва да си взема отпуска.

    Коментиран от #96

  • 96 А така де

    1 4 Отговор

    До коментар #95 от "Извинявай!":

    ....."Ако ще си във Варна или в Бургас, трябва да си до морето"........
    Да си дойдем на думата, всички нови искат на хубавото и без пари. Няма без пари мойто, загробвай се яко в кредити и плащай ти и поколението след теб, за да си "варналия", че като се прибереш на село да се хвалиш

    Коментиран от #98

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Вуй

    2 3 Отговор

    До коментар #86 от "Мен":

    Мен,Аз Кочо, Трънчо,Гост = Плачко ха ха
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Мамун

    3 2 Отговор
    Толкова неграмотен ВУЙ няма никъде а коригира другите хахахайайа
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 до "варналията"

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "Възмутен от цензурата":

    ..."брадчет"....
    А сега де ?!

    Коментиран от #109

  • 108 Цензура

    2 1 Отговор
    Неграмотник е оставен да вилнее тук и да поправя граматично други хора. Затова България е на този хал
  • 109 Ставри

    1 4 Отговор

    До коментар #107 от "до "варналията"":

    БраДчет.... Това е запазена марка на вуй
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Вуй

    1 3 Отговор
    Ривере , още много фурни с хляб има да изядеш докато влезеш у мъжете

    Коментиран от #117

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 четвърто поколение !!!

    2 2 Отговор

    До коментар #115 от "Вуй":

    ха ха ха....
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Вуй

    2 2 Отговор

    До коментар #127 от "Филолог":

    Не мога да се върна, защото закриха училището. В селото не останаха хора, след УНЦЦ-то дойдохме у градо и сме четвръто пуколение софеанци

    Коментиран от #130

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #114 от "Мичето":

    Да ривере, тука си уцелил името

    Коментиран от #134, #141

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Вуй

    5 4 Отговор

    До коментар #134 от "Мен":

    Бе аз имам четиристаен в Лозенец и ся кат го прудам за 800 000 Е , си зема къща в Драганлевци и ша стана яко баровец

    Коментиран от #139, #140

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Изтрит

    2 1 Отговор

    До коментар #133 от "Гост":

    Нали виждаш кво става, никой не трябва да се заяжда с него вуйчовоти иначе отива в кошчето
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 ха ха ха ха ха ха ха

    4 3 Отговор
    И като не живея в апартамента да плащам за ток и чистачка

    Коментиран от #145

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 обаждания ли?

    8 3 Отговор

    До коментар #90 от "Пена":

    А тез купувачи са все гладни брокерчета, които търсят реално прадаваеми имоти, че да изкарат комисион.
    А след 10-15 "обаждания" имотчетот ти пак си седи непродадено.
    Споко, вдигни му пак цената и пак ще има обаждания :)))
    Само продажби няма да има.

    Коментиран от #147, #148

  • 147 Пена

    4 6 Отговор

    До коментар #146 от "обаждания ли?":

    Мислиш ли? Добра идея. Наистина пак ще го вдигна, но другата седмица, когато се върна от околосветското пътуване. Следя цените в Бг и виждам, че качат, отново и отново и отново....
  • 148 Пена

    5 5 Отговор

    До коментар #146 от "обаждания ли?":

    Мислиш ли? Добра идея. Наистина пак ще го вдигна, но другата седмица, когато се върна от околосветското пътуване. Следя цените в Бг и виждам, че скачат, отново, и отново, и отново....

    Коментиран от #150, #157

  • 149 Гост

    3 9 Отговор

    До коментар #78 от "Аз Кочо":

    Или ще чакат минималната да стане 1200 лв, а цените на всичко да скочат още много. Тогава, тази цена на имот ще изглежда нормална.

    Коментиран от #156

  • 150 Русенец

    5 3 Отговор

    До коментар #148 от "Пена":

    А продажбите следиш ли?

    Коментиран от #176

  • 151 до Пена ГОСТа

    6 3 Отговор
    Като се събудиш от околосветското бълнуване , си свали розовите очилца, за да видиш реалността
  • 152 ботчат

    5 3 Отговор
    Не се карайте, мир за изтърканите коментри....генерира ЧАТБОТа
    Госпойцата е пуснала днес нова статия за цените на жилищата още на зелено, добре, че не са още на чертожната маса
  • 153 Въпрос

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Стамат":

    От кое село е тоя лаф?

    Коментиран от #193

  • 154 Момчил

    6 3 Отговор
    От 2010 г.чакам да паднат и да ви кажа все се вдигат. Кое точно е паднало,че очаквате жилищата да падат? Всичко хвърчи нагоре, нищо няма да падне просто за да ни е удобно да си купим. Целта е да се вдигнат безбожно,за да сме всички под наем и роби като на Запад. Ами,като влезем в еврозоната,пак ли ще паднат? Хм,не мисля. Икономисти твърдят, че ще се освободи един огромен резерв от пари в БНБ към частните банки и те ще раздават милиарди с ниски лихви на хората. Ако това се случи, скоро след това и в малките градчета няма да има нещо под 1500 евро. Пък да купува,който може.

    Коментиран от #155

  • 155 Аз Кочо

    6 4 Отговор

    До коментар #154 от "Момчил":

    Ти явно си младеж. Затова не помниш.
    Провери какви бяха цените на имотите от 1996 до 2000. После виж от 2001 до 2007. И сега най интересното виж 2008 до 2017. Най важното е човек да чете преди да се изказва. В противен случай рискува да се изложи. Другият вариант е просто да не се изказва когато не е запознат с материята, фактите и историята на събитията

    Коментиран от #158

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Мен

    3 3 Отговор

    До коментар #148 от "Пена":

    Кое ще вдигнеш? А можеш ли да вдигнеш?

    Коментиран от #178

  • 158 Момчил

    4 4 Отговор

    До коментар #155 от "Аз Кочо":

    Младеж съм на 42. Казвам , че цените все се вдигат. Какви бяха преди 25-3 години питаш . Не знам разбра ли какво съм написал ? Цените летят все нагоре. Като изключим 2008-2009

    Коментиран от #159, #160

  • 159 Лети ти мозъка

    3 3 Отговор

    До коментар #158 от "Момчил":

    дето го нямаш и фантазията

    Коментиран от #163

  • 160 Аз Кочо

    5 3 Отговор

    До коментар #158 от "Момчил":

    Братле

    Провери сам и виж. Уморих се да пиша едни и същи неща. Ще кажа само че разликата в цените между 2007 и 2017 бяха с около 48 процента разлика надолу. Явно си проспал този период. А за 1997 до 2001 е нормално да не знаеш, тогава си гледал НУ ПОГОДИ!

    Коментиран от #162, #165, #180

  • 161 Всичко поевтинява

    10 3 Отговор
    Ток, газ, горива, световния стокообмен намалява, заплатите няма да помръднат близките години а може и да паднат, като увеличат данъците. Като няма мъни/денги, кой и как ще купува надути имоти не знам. Много лошо става за продавачите, изнервени са, не се продава, губят търпение и се вижда, че скоро бента ще се отприщи и ще има много издавени илюзии
  • 162 Той Вуй много добре знае

    4 3 Отговор

    До коментар #160 от "Аз Кочо":

    и се крие под различни никове, понеже не е сам в главата
  • 163 Момчил

    5 4 Отговор

    До коментар #159 от "Лети ти мозъка":

    Цените преди няколко години по-ниски или по-високи бяха според теб? Цените растат все. Паднаха през първата година на икономическата криза 2008-2009 или може би и 2010г. Значи според теб цените падат :) хаха. Не знам чий мозък лети :) Май не е моят. Отдели си в такъв случай едни пари ,с които сега може да купи гарсониера и пробвай да кажем след 5 години да си я купиш със събраното сега. Ще си я купиш на куково лято.

    Коментиран от #164

  • 164 Аз Кочо

    6 4 Отговор

    До коментар #163 от "Момчил":

    Ето ти пример който съм посочвам 100 пъти тук

    2007

    М2 Иван Вазов София е 1900 евро,

    До 2016 е 1100 евро

    Лозенец

    2007, 1850 евро, до 2016 е 950 евро

    Младост

    2007 е около 1000 евро, 2016 е 550 евро

    Изток

    2007.1800 еври
    До 2016 пада на 980 евро и т. Н

    Колко според теб е спадът между 2008 и 2017.

    В момента цените в София за последното тримесечие на 2022 са с 2.5 пр. Спад, а за първото на 2023 няма изнесени данни

    Коментиран от #166

  • 165 До Кочо

    4 5 Отговор

    До коментар #160 от "Аз Кочо":

    Кочо , къде си ги гледал тези статистики? Цената на дадено жилище през 2017г е била с 48% по-ниска отколкото същото през 2007г? За София ли става въпрос? Сигурно си от тези гледащи средни цени в имот. бг. За процента си определено прав,но просто си разменил годините. През 2017 беше с около 50% по-скъпо отколкото през 2007г,а не обратното както твърдиш. Не говори смехории,явно на теб някой трябва да ти припомни нещата. Цените седяха на ниски нива само 2-3 години,после пак тръгнаха нагоре .

    Коментиран от #168, #169

  • 166 Момчил

    4 5 Отговор

    До коментар #164 от "Аз Кочо":

    Кочо, тая статистика няма нищо общо с истината и всеки е ме подкрепи. Попаднал си на фейк сайт явно. Знаеш ли кога беше в Младост примерно цената 550 евро на квадрат? Щото съм живял в Младост почти 30г. Някъде през 2004-2005 година. Не се излагай, стана за смях вече.

    Коментиран от #170, #173

  • 167 това е положението

    7 3 Отговор
    КОйто успял да продаде през 22-23 е спечелил много, ама много.
    Който още стиска имотчето и си мисли, че ще вземе не 100% печалба, ами 500%, ще остане с пвръст в.... уста да кажем.
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Не Вуйчо

    7 3 Отговор

    До коментар #165 от "До Кочо":

    точно до 2017 цените бяха с -50 %, след това се случи невиждано в световната история пилеене-раздаване на пари, което ВЕЧЕ е спряно, а парите се прибират обратно от сценаристите. Стой и гледай мача, ако имаш нещо за продаване - сега е момента, после ще загубиш. Ако ме послушаш ще ме търсиш да почерпиш, гарантирам ти го
  • 170 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #166 от "Момчил":

    Момчиле
    Аз продавах 2012, 2014 и съответно купувах тогава. В Младост, Иван Вазов, и Лозенец. Затова бъди сигурен че много добре съм бил проучил цените. Недей да спориш при положение че най вероятно никога не си купувал или продавал имот
    Можеш и да провериш статистиките в имотните сайтове от тогава които не са далеч от истината

    Коментиран от #171, #185

  • 171 Аз Кочо

    3 3 Отговор

    До коментар #170 от "Аз Кочо":

    Забравих да добавя че продавах и 2018
  • 172 Момчил

    9 2 Отговор
    Има и нещо друго ,което явно пропускаш- средните цени в имот.бг и други такива сайтове са на база пуснатите обяви. Да,но повечето обяви са т.нар."куки" ,т.е.пуснати несъществуващи,отдавна продадени имоти на нереално ниска цена ( често на цената от преди години като реално е бил пуснат имота като обява). Брокерите пускат много такива обяви на ниски цени и като им звъннеш,все било продадено и имали имот с 20-30% по-висока цена. В Пловдив особено това са сигурно 90% от всички обяви колкото някой да се закачи и да им звънне. Имот.бг прави средните цени с програма на база на пуснатите обяви и в момента за" Изток" в София пише,че средната цена с тази графика е 1800 евро. Но я пробвай да си вземеш там и ще видиш,че цени по 2800 евро за квадрат няма. Така и НСИ твърди,че инфлацията е 15.9 % за миналата година,ама дали всичко не скочи с 50% в магазина за година? Край на безплатния урок. Успех.

    Коментиран от #174

  • 173 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #166 от "Момчил":

    Цените в Младост където си живял

    2007 бяха 1000 евро на м2

    2010 до 2017 новото там вървеше преки сили 700 до 800 до 850, а панелките 450 до 500 евро на м2
  • 174 Аз Кочо

    5 3 Отговор

    До коментар #172 от "Момчил":

    Пак ти повтарям АЗ ЛИЧНО ПАЗАРУВАХ ОИ ПРОДАВАХ В ТОЗИ ПЕРИОД.
    а ти недей да гледаш ИСКАНИ ЦЕНИ, гледай ПОЛУЧЕНИ ЦЕНИ.
  • 175 Да.........

    3 3 Отговор
    Ами положението е следното: https://fakti.bg/imoti/784861-vsichko-se-prodava-na-zeleno-eto-na-kakvi-ceni
  • 176 Кака Пена

    4 6 Отговор

    До коментар #150 от "Русенец":

    Следя ги, разбирасе - в Руси - падат, на всякъде другаде - скачат!
  • 177 До момчил

    7 3 Отговор
    За коя инфлация говориш

    Тази на суровините по цял свят падна отдавна
    Тази на услугите е проблемът сега.

    Та като говориш за 15 пр. , да за услугите тя е 50,
    но виж стоките и суровините, те паднаха значително от 2022.

    А инфлацията при имотите е 200 пр. от 2017 насам.
    Защо, защото банките печатаха пари през целият период. Но принтера спря от 2022 насам и банките изтеглят пари и парите стават по скъпи. И това ще продължи защото инфлацията и лихвите ще са високи. Затова сделките се сринаха. И започна спад на цените. И този спад ще продължи с години защото това не е крипто за да падне за една нощ
  • 178 Пена

    4 3 Отговор

    До коментар #157 от "Мен":

    Това, товойто и господ да дойде не мой го дигна, ша знаш! Горкия, жив да те оплаче човек.

    Коментиран от #179

  • 179 Мен

    4 2 Отговор

    До коментар #178 от "Пена":

    От теб никой не може да го вдигне признавям
  • 180 Дядо Благо

    4 5 Отговор

    До коментар #160 от "Аз Кочо":

    Ако на теб ти е изморително да пишеш, бъди сигурен, че на нас отдавна ни писна да четем твоите глупости за балони и за имотен апокалипсис. Днес е празник и има много балони - излез навън да ги видиш - всако дити е с балон в ръка. Само твоя балон не се вижда.
    Айде купи най накрая някоя панелка в Каспичан, че да си отдъхнем от твоите мераци.

    Коментиран от #181, #183

  • 181 Аз Кочо

    4 4 Отговор

    До коментар #180 от "Дядо Благо":

    Като ти е писнало от мен не ме чети. Що не празнуваш а пишеш коментари с дебелите ти пръстчета. Аз гогаро е трябвало да купувам и да продавам съм го направил. Но явно ти имаш проблем или с комисионната ти или копторчето от което не можеш да се отървеш

    Коментиран от #197

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Кокон

    3 3 Отговор

    До коментар #185 от "Гларус":

    ВУЙ, кое бе да чуят хората твоите брътвежи изписани с правописни грешки. А на туй и отгоре се осмеляваш да поправя грешките на другите

    Коментиран от #189

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Вуй

    6 3 Отговор

    До коментар #186 от "Кокон":

    Извинявам се, на моменти наистина не съм добре, но много ми се иска да продам четиристайния и да купя къща покрай София, а нещо не се продава. Цената ми е висока да, но и мечтите ми са големи. Искам басейн, хубава кола за мен и жената, да ходя на екскурзии, да не работя след като продам апартамента за 800 000 Е. За сега не ми се получават нещата и съм малко нервен. Разберете ме и не ми се сърдете. А че пиша от всякакви никове, еми срам ме е като ми се подигравате. Аз просто искам да продам като в Монако и да купя като в Каспичан, това е.

    Коментиран от #190

  • 190 Споко!

    4 4 Отговор

    До коментар #189 от "Вуй":

    Не на теб се подиграваме а на Кочо, мераклията за панлна гарсониера.

    Коментиран от #191

  • 191 Не бе Вуй

    2 3 Отговор

    До коментар #190 от "Споко!":

    на теб точно, само не можем да разберем каква ти е драмата и защо не пробваш да свалиш малко цената. Може пък и да се навие някой новодошъл като теб в Софеа

    Коментиран от #192

  • 192 Трънчо

    7 3 Отговор

    До коментар #191 от "Не бе Вуй":

    Драмата му е че е брокер, или продавач, или се смята за по богат, на хартия.
  • 193 Стамат

    2 1 Отговор

    До коментар #153 от "Въпрос":

    Защо, селски ли ти изглежда този лаф: "Грамофон свири, майка плаче"? А лафът с плуващите без бански според теб на някой селянин с мазен каскет ли е? :)
  • 194 или или

    9 3 Отговор
    С рецесия и война на хоризонта, продължаващо преселние на квалитетни малди хора, западащи, обезлюдяващи се и ромеизиращи се окръжни центрове, некачествено строителство и наскоро утроени цени, да очаквате ръст на "имотитИ" означава, че или сте твърде простички, или търсите простички или търсите простички хора, които да ви снесат по една камара пари за непоитребни собствености.
  • 195 мн смях

    5 4 Отговор
    Кака Пена се набълбукала с ипотеки и пази форума от мнения за спад на имотите :))))

    Не се бори с форумджиите, ами тичкай да си направиш сметка при не толкова оптимистичен сценарий тип - купувам изоставена къща в празно село за 5 000 , боядисвам я и я продавам на англичанин за 55 000 :)))
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Продавач

    4 3 Отговор

    До коментар #181 от "Аз Кочо":

    Кочо, разбрах че си купувач - мераклия за панелка. Продавам 1. Тристаен /2 стаи и кухня/. 3-ти етаж от 8. На добра цена е - 176350Е. В добро състояние. С добра локация - Надежда 3. Наоколо магазини, спирки на обществения транспорт и т.н. Отлични съседи.

    Коментиран от #198, #200, #201

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Аз Кочо

    3 3 Отговор
    Строители, агенции НИ и техните платени сайтове, доскоро не даваха дума да се обели за спад в цените. Днес дори брокерите говорят за 20 пр. спад. Времето ще покаже.... Вуй.

    Коментиран от #203

  • 200 Пена от надежда

    2 3 Отговор

    До коментар #197 от "Продавач":

    Купувам, дай телефон да ти звънна

    Коментиран от #202

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Продавач

    3 3 Отговор

    До коментар #200 от "Пена от надежда":

    Не е за теб тоя прекрасен апартамент. Пазя го за Кочо.

    Коментиран от #205

  • 203 Има и добри оферти

    3 3 Отговор

    До коментар #199 от "Аз Кочо":

    Кочо, имам приятели, които преди месец купиха 100 кв.м. /реални, равняващи се на 200-250 кв.м. ново строителство/ апартамент на бул. Македония, до кръговото. Вестибюл, 3 стаи /двете по 25 кв.м. и една малка - 12 кв.м./, коридор и 2 тераси. Високи тавани над 3 м. Сграда, строена 1936 година. Тихо е - апартаментът гледа към вътрешен двор. Цената 380000 евра. Много си го харесват. Така, че хубавите имоти си намират купувача. Цената изглежда висока, но имота си струва.

    Коментиран от #204, #206, #207

  • 204 Аз Кочо

    3 3 Отговор

    До коментар #203 от "Има и добри оферти":

    Честито на твоите приятели, пожелавам им дълго да се радват на техният имот, защото ако решат в близките 10 години да го продават тогава ще разберат че са под водата, както и много други хора като тях!
  • 205 Заинтересован купувач

    2 4 Отговор

    До коментар #202 от "Продавач":

    Тук ти искаха телефон за връзка, реален купувач, защо не го даваш?

    Коментиран от #208

  • 206 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #203 от "Има и добри оферти":

    В САЩ средната цена на жилище за 2023 е 345 000 долара. Някой купува апартамент в сграда от 1936, къде, в София, България. Е, всеки луд с номера си. Без такива купувачи пазарът щеше изцяло да замре. Така че сега това семейство ще похарчи купища пари, за да обзаведе и да купи хавлии и столове, диван и скара за задния двор и какво ли още не, а потребителските разходи, коригирани спрямо инфлацията, ще скочат осезаемо. И брокерите ще получат заплащане и ще похарчат парите, а потребителските разходи ще скочат още повече. И тогава данъчните власти ще извлекат своят част от паеуте и след това ще похарчат така извлечените пари, а държавните разходи ще скочат още повече. Всички тези разходи заедно ще доведат до скок на БВП, и това ще доведе до по-нататъшно покачване на инфлацията, което ще накара ЕЦБ да повиши допълнително лихвите, благодарение на упоритата работа и саможертвата на твоите позбати при закупуването на тази имот. Така работи икономиката.

    Коментиран от #209

  • 207 ха ха ха...

    2 4 Отговор

    До коментар #203 от "Има и добри оферти":

    ....."цената изглежда висока"....
    Ма моула ти се, неее, никак даже , ха ха ха...
  • 208 Продавач

    3 3 Отговор

    До коментар #205 от "Заинтересован купувач":

    Реални купувачи колкото искаш. Тъсенето е голямо. Ще намерите нещо. Не се отчайвайте. На тая промоционална цена съм склонен да го продам /подаря/ само на Кочо.

    Коментиран от #210

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Незайнтересован

    4 3 Отговор

    До коментар #208 от "Продавач":

    Ясно, това е фалшива брокерска обява. Няма да ви звъннат за да разберете кой търси да купи, просто защото никой не търси да купи
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.