Отидете към основна версия

6 829 14

За пръв път от дълго време жилищата поевтиняват

  • швейцария-
  • жилища-
  • цени

За последен път цените на жилищата в Швейцария са поевтинявали през третото тримесечие на 2019 година

Снимка: Shutterstock

Цените на швейцарските еднофамилни жилища паднаха с 0,18% през последните три месеца на 2022 г., сочат данните, събрани от базираната в Цюрих консултантска компания за недвижими имоти Wuest Partner. Последният им спад беше през третото тримесечие на 2019 г. Те са се увеличили с 5,5% през последната година и са поскъпнали два пъти през последните две десетилетия.

Жилищните имоти стават все по-евтини по света, тъй като ерата на евтините кредити приключи. През 2022 г. цените на жилищата паднаха в страни като Канада, Австралия и Китай, а анализаторите предупреждават за задаваща се рецесия във Великобритания. Пазарният натиск вероятно ще продължи, тъй като централните банки повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията.

„Пазарната среда предполага, че това е нещо повече от сезонен ефект“, казва Робърт Вайнерт, ръководител на отдела за наблюдение на недвижими имоти в Wuest Partner, в интервю за швейцарския вестник Blick.

Швейцарската национална банка (SNB) отдавна е загрижена за завишените цени на пазара на недвижими имоти в страната. В последния си доклад за финансовата стабилност Централната банка предупреди за „надценяване“ и установи, че цените на жилищата са с 10% до 35% по-високи от оправданите от фундаменталните показатели.

SNB бързо повиши лихвените проценти до 1% от средата на миналата година. В Швейцария лихвеният процент е -0,75% повече от седем години.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини