Last news in Fakti

6 Юни, 2023 11:11 2 662 5

Един от най-скъпите пазари в Европа демонстрира охлаждане

  • швейцария-
  • жилища-
  • цени-
  • охлаждане-
  • пазар

До 6% могат да поевтинеят жилищата в Швейцария

Един от най-скъпите пазари в Европа демонстрира охлаждане - 1
Снимка: Shutterstock

Според Швейцарската национална банка (SNB) има признаци, че пазарът на недвижими имоти в страната се охлажда след няколко години на непрекъснат растеж. От там обаче отбелязват, че рискът от по-рязка корекция все още остава.

„Ръстът на ипотечните кредити остава до голяма степен стабилен през последните месеци, докато има признаци за забавяне на цените на жилищните имоти“, се казва в изявление на банката. „Уязвимостта на пазарите на ипотеки и недвижими имоти остава“, добавят експертите.

Достъпността до жилищата се влошава от нарастващите лихвени проценти, докато SNB затяга паричната политика, за да ограничи инфлацията.

В свой доклад Goldman Sachs заяви, че неговият жилищен модел предвижда спад от 6% от пика до най-ниското ниво на цените на жилищата в Швейцария. Промяната е описана като "умерена" в сравнение с двуцифрения спад, наблюдаван в някои други страни като Швеция, Нова Зеландия и Канада.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    2 1 Отговор
    Как го определиха това до минус 6 пр, а защо не минус 7 или 12, или 30?
    До края на миналата година всички отричаха категорично всякакъв спад в цените.
    Ето какво казва статистиката за нашата столица:
    Статистика на НСИ за отминалата 2022 г. Над 30% или всяко трето жилище в столицата е необитаемо. 259000 празни имота от общо около 700000. Данните от 2021 г. също бяха притеснителни. Тогава стана ясно, че населението в много от областните градове, включително и София, намалява. Броят на жилищата обаче се увеличава. Данните на НСИ показваха още, че през първото тримесечие на годината в София е започнало строителството на 4204 нови жилища, което на годишна база е ръст с близо 89%.

    Според експерти жилищата са празни, защото няма кой да ги купува при тези цени

    Коментиран от #2

  • 2 не съм експерт,

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Аз Кочо":

    но истината е, че който има пари ги влага в имоти, а сред тях немалко хора работят в чужбина и тепърва ще купуват апартаменти тук. Това, че са празни в момента не означава, че не са ценни.

    Коментиран от #3

  • 3 Аз Кочо

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "не съм експерт,":

    Затова ли ръста на депозитите е доста по голям от този на кредитите. Това говори че хората диплят пари. А статистиката казва че сделките с имоти намаляват за трето поредно тримесечие.
    Цените на имотите в София за последното тримесечие на 22 са с 2.5 пр. надолу.

    Коментиран от #4

  • 4 Вуй

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аз Кочо":

    Пълни глупотевини, много Италянци,Румънци и др. отивот да живеят в Швис.
  • 5 швейцария

    0 0 Отговор
    Към 2 милиона евро апарт на брега на Женевското езеро, кантон Во. В София не знам дали има такива скъпи апарти. Би трябвало в София тристайните панелки да са от порядъка на 50к евро не повече.