Last news in Fakti

25 Август, 2022 16:11 10 594 4

Изненада! Няма интерес към имотите по 1 франк

  • тичино-
  • швейцария-
  • имоти-
  • 1 франк

Чужденци не се интересуват от евтини швейцарски имоти

Изненада! Няма интерес към имотите по 1 франк - 1
Снимка: Shutterstock

От 2019 г. швейцарската община Гамбароньо в кантона Тичино продава традиционни селски къщи на символичната цена от 1 швейцарски франк. Само 3 години по-късно всички къщи за продажба все още не са изкупени. И местният съвет сега се готви да сложи край на тази схема.

Местният политик Пиерлуиджи Верини казва пред Blick, че една от основните причини селските къщи в Тичино да се продават трудно е наличието на италиански алтернативи за 1 EUR. Имотите в Италия се оказаха по-популярни сред инвеститорите, тъй като са по-добре свързани с комунални услуги като газ, електричество и вода.

Освен това къщите в Тичино са с неудобно местоположение, особено за тези, които живеят извън страната и искат да си купят къща в Швейцария. „За да стигнете до града, ви трябват 45 минути пеша. Защото там няма път”, обяснява Верини.

С количеството ремонт и поддръжка, необходими за сградите, и трудното местоположение на домовете далеч от летища и обществен транспорт, лесно е да се разбере защо общината е имала повече проблеми с продажбата на жилища, отколкото е очаквала в началото на програмата.

Допълнителна трудност е и фактът, че получаването на разрешение за ремонт на селската къща се оказа изключително трудно. Някои от къщите не подлежат на ремонт и се нуждаят от цялостна реставрация, но местните власти не позволяват събарянето на оригиналните къщи.

Докато някои, които искат да инвестират, се опитаха да се противопоставят на правителството да им позволи да реновират къщите, разходите за наемане на адвокати в Швейцария значително увеличават цената на къщите за „1 франк“, да не говорим за разходите, направени по време на действителното строителство. В резултат на това работата може да бъде по-скъпа от получаването на ипотека.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миленче

    9 7 Отговор
    за каква изненада драскаш? за 1 франк + разходи много хора биха си купили къщи в швейцария, и даже и в родопските махали, Където е далаверата хората скачат на момента
  • 2 Тоалетна хартия

    15 3 Отговор
    За да живея там, трябва да ми плащат поне 10хил.франка на месец!!!
  • 3 Я, ИЗНЕНАДААААА

    12 1 Отговор
    безплатен обяд нема, бе !
  • 4 4464

    9 0 Отговор
    Хохох Скоро и в София няма да могат да се пордават за по едно евро.