Отидете към основна версия

16 489 18

Хиляди имоти преминават в държавни ръце

  • чехия-
  • жилища-
  • парцели-
  • одържавяване

Над 4000 сгради в Чехия нямат собственик

Снимка: Shutterstock

Приблизително 152 000 парцела и 4000 сгради в Чешката република нямат собственик. Но това ще се промени в началото на 2024 г., когато изтече десетгодишният срок, определен от Гражданския кодекс за намиране на изчезнали собственици. Одържавяване очакват и имоти, за които в кадастъра няма пълна информация.

„Ако собственикът не се яви, коригира или допълни данните, то от 1 януари 2024 г. недвижими имоти без коректно вписан собственик ще бъдат прехвърлени на държавата“, каза Михаела Тесарьова, говорител на Офиса на държавното представителство за Имуществени въпроси (ÚZSVM).

Ако държавните институции не проявят интерес към обектите, ще ги предложим на електронни търгове.

Според Пьотр Земан от организацията Prázdné domy е необходимо да се вземат предвид не само обектите без собственик, но и тези, за които не се грижат собствениците. Според него, продажбата им може да направи имотите по-достъпни.

Експертът вижда историческата причина за големия брой изоставени обекти във факта, че след Кадифената революция редица къщи в Чехия са закупени от чужденци, които по-късно не могат да се грижат за тях. „Те имаха нереалистични очаквания. Тук всичко не е толкова просто: трябва да чакаме дълго време за реконструкция. В резултат на това хората загубиха интерес“, обясни Земан.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.

Свързани новини