Last news in Fakti

29 Юни, 2023 13:21 2 993 4

Оживление на пазара на жилищни кредити

  • чехия-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • оживление-
  • лихви

Леко поевтиняване на цените в Чехия

Оживление на пазара на жилищни кредити - 1
Снимка: Shutterstock

На ипотечния пазар в Чехия се наблюдава оживление. Причините за него са по-ниските цени на жилищата, подобрените перспективи за бъдещето и разбирането, че лихвените проценти няма да паднат бързо.

През месец май 2023 г. банките и строителните дружества са издали ипотечни заеми в размер, който е с 60% по-висок от предходния месец. Така обемът и броят на издадените ипотечни кредити достигна най-високото си ниво от средата на миналата година, когато пазарът започна осезаемо да се охлажда.

Въпреки това, на годишна база, обемът на издадените ипотечни кредити остава с 60% по-нисък, според Чешката банкова асоциация (CBA). „Пазарът на ипотечно кредитиране забележимо се съживи през месец май. Редица домакинства очевидно са стигнали до извода, че високите лихви ще ни държат още дълго време и затова не бива да очакваме значително намаление. Известен тласък може да са дали цените на недвижимите имоти, които според Имотния регистър са продължили леко да се понижават през месец май, в някои региони - с над 20% по-ниски в сравнение със средата на миналата година“, коментира Якуб Зайдлер, гл. Икономист Чешката банкова асоциация.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    5 1 Отговор
    Аз съм Милена помпата, и при 60% срив на годишна база на раздадените ипотечки, се обяснявам че пазара е в оживление.Този месец помпащи статии и кавали правя на промоция, пишете на лично.
  • 2 Аз Кочо

    7 2 Отговор
    Тази пропаганда в България няма да спре.
    Просто трябва да се случи това което се случи 2008-2016. То вече се случва

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.