Last news in Fakti

2 Май, 2023 11:43 4 046 12

Двойно по-малко сделки с жилища

  • чехия-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки

Чехите се плашат от лихвите по ипотечни заеми, инфлацията и геополитическата нестабилност

Двойно по-малко сделки с жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Сделките с жилища в Чехия през 2022 г. паднаха с 50% до 10-годишно дъно, тъй като растящата инфлация, високите лихвени проценти и ситуацията в Украйна изплашиха купувачите. До това заключение стигнаха Чешката банкова асоциация (CBA) и Dataligence.

Главният изпълнителен директор на Dataligence Милан Рочек казва, че търсенето е достигнало своя връх в края на 2021 г., когато не е имало достатъчно апартаменти на пазара. Въпреки това стартирането на специална военна операция в Украйна през февруари 2022 г. доведе до драматични промени. „По-високите цени на енергията, растящата инфлация промениха настроението на хората. Това беше умножено от нарастващите лихви по ипотечните кредити. Поради това пазарът на недвижими имоти на практика замръзна през втората половина на годината“, обяснява той.

През 2022-ра броят на новите ипотечни заеми падна до 20-годишно дъно, а ипотечното кредитиране беше най-ниското от десетилетие, според проучването.

Въпреки намаляващите обеми на продажби, цените се повишиха, тъй като предлагането остана ограничено. Цените на по-старите апартаменти достигнаха своя връх около средата на 2022 г., но все пак отбелязаха ръст от 3,4% на годишна база през четвъртото тримесечие, според проучването.

През първото тримесечие на текущата година новите сгради отбелязаха ръст от 11% в цените в сравнение със същия период на миналата година, като цените в столицата Прага достигнаха 151 643 чешки крони (6397 EUR) на квадратен метър.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очакваше се

    17 1 Отговор
    и така ще бъде поне 4 до 5 години.
  • 2 МирО

    11 1 Отговор
    Нормално развитие на икономическия цикъл, трябва да се отчита , че за разлика от други икономически сектори, пазарът на жилищни имоти е доста инертен - необходими са месеци понякога година за да намали темпото и обърне посоката. Та нормално 2022г беше постепената спирачка, а първите месеци на 2023г се заформи платото и т.н.. Съвсем друго очаквам в секторът с земеделските имоти- по мое скромно мнение там се задав май следващия бум, но "пъживьом увидим, преживьом учтьом" са казали мъдрите Руснаци.
    Стара мъдрост гласи: "Един имот струва толкова, колкото купувач е готов да даде за него"

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    5 9 Отговор
    А при нас сделките се утроиха продадох къщата на двойна цена
  • 5 Казахстанец , брачет на Вуй

    9 1 Отговор
    Продадох коптора на село, сега съм заврян зет в Ив.Вазов, в къщата на тъщата, строим нов коптор
  • 6 Аз Кочо

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вуй":

    Вуйчо и тука като в Пловдив има много фирми и добри заплати ама няма сделки

    Коментиран от #11

  • 7 Аз Кочо

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вуй":

    Факта че преди имаше по 2 или повече статии на ден с тематика как цените и търсенето растат а сега има 1 на седмица както и такива статии като тази която е обективна говори че пазара на имоти се обърна. От тук натам ще има дълъг спад и на цени и на сделки. Последният път цените падаха 6 7 години докато достигнат дъното и това при нулеви лихви и масивно печатане на пари. Сега лихвите са 3 пр за ЕЦБ с тенденция да расте. И няма QE.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Вуй

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    Не моа ти Отговора са от сам с количката с кереча, тъщата ме глеа да не кибича. После че ти пиша колко сам добре и ти колку си зле
  • 9 Коментар

    10 1 Отговор
    Дърта кудофиьо, защо като потърся информация за цените в Праги намирам статии само за спад на цените ? Ти да не би да коментираш ръст на цените в крони, а не в евро ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    И кое е това дъно? На минус колко процента от сегашната цена ще е дъното?