Отидете към основна версия

25 979 37

Неудържимо поевтиняване на жилищата

  • жилища-
  • ецб-
  • имоти-
  • цени

В Европа то ще се дължи на ръста на лихвите по ипотечни заеми

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в държавите от еврозоната могат да „неудържимо“ да започнат да падат в резултат на повишаването на лихвите по ипотечните заеми. Последните карат много от потенциалните купувачи да се отказват от сделка с имот, поради невъзможността да изплащат подобен кредит, уточнява Европейската централна банка (ЕИЦ).

От банката припомнят, че имотните пазари на Стария континент са в процес на корекция. Последните месеци сме свидетели на спиране на поскъпването. „Движението на цените е в правилна посока, но ако търсенето спадне още повече, темпът на поевтиняване може да стане неконтролируем“, предупреждават анализатори.

Двата фактора, които са рисковани за цените на жилищата са по-високите разходи по заемите и по-бавния растеж на сегмента. Това оказва негативно влияние, както на компаниите, така и на домакинствата.

ЕЦБ започна увеличаването на лихвите по ипотечни заеми през юли 2022 г., но влиянието върху пазара на жилища се появява едва сега. Ерата на ниските лихви свърши, а оттам и на процъфтяването на имотния сегмент, посочват специалисти.

EЦБ пpeдyпpeди, чe peгиoнитe, ĸъдeтo инcтитyциoнaлнитe инвecтитopи имaт гoлям дял нa пaзapa нa жилищни имoти, мoгaт дa пoнecaт пo-гoлям yдap, aĸo ĸaпитaлът бъдe изтeглeн. Toвa ca Бepлин, чacти oт Зaпaднa Гepмaния и няĸoи cтoлици ĸaтo Πapиж, Maдpид, Лиcaбoн и Дъблин.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 28 гласа.

Свързани новини