Отидете към основна версия

3 627 12

Не спряха строеж на жилищна сграда, въпреки забраната

  • варна-
  • чайка-
  • строеж-
  • жилища-
  • забрана

Казусът е с адрес кв. "Чайка" във Варна

Не спряха строежа на жилищна сграда в к. к. "Чайка" въпреки забраната за строителство в курортите, за да не пропадне пътят наоколо. Мотивът за изключението е, че има необходимост от аварийно укрепване, обясни Александър Драгнев, директор на Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред “ в Община Варна. Инвеститорът е задължен да извърши укрепителни дейности и мероприятия (по чл. 195, ал. 4 и ал. 5 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/), за да не се стигне до свличане на земни маси, уточни той.

Свикана комисия при проверката си констатира, че прилежащите улици са засегнати от строително-монтажните дейности, под тях са се образували кухини, наблюдават се и частични срутища, каза Драгнев, цитиран от БНР. При спиране на строителството възникват предпоставки за свличане на земните маси, което може да доведе до пропадане на улиците и затрупване на вече изградените части на строежа, както и да бъдат застрашени животът и здравето на хората, които минават от там, категоричен е Драгнев.

Обследването е направено десетина дни преди забраната да влезе в сила. Комисията не е установила никакви нарушения и отклонения при начина на изпълнение на строителството, които да доведат до свлачищни процеси, подчерта експертът.

След реализиране на укрепителните действия забраната за строителство ще се прилага, увери още Драгнев.

На въпрос дали този строеж не повтаря ситуацията на Алепу, където обектът имаше статут на подпорна стена, той посочи, че няма такива данни.

Припомняме, забраната за строителство на територията на курортите е в сила от 15 май до 1 октомври. Драгнев обясни, че тя не се отнася за инфраструктурни проекти, финансиране с европейски средства.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 10 гласа.

Свързани новини