Отидете към основна версия

2 029 6

Удвоиха се инвестициите по имотна програма

  • португалия-
  • златна виза-
  • инвестиции-
  • чужденци

Все повече чужденци се възползват от „Златна виза“ в Португалия

Снимка: Shutterstock

Инвестициите по португалската програма „Златна виза“ през месец май 2023 г. се удвоиха на годишна база до 78,4 млн. EUR, което е ръст от 42% спрямо предходното тримесечие.

През месец май набраната сума по програмата за разрешение за пребиваване за инвестиции (ARI) се увеличи със 126,5% в сравнение със същия месец на 2022 г. (34,6 млн. EUR) и възлиза на 78,4 млн. EUR.

През месец май са издадени 163 златни визи, от които 119 са за покупки на недвижими имоти (70 за градско възстановяване) и 44 за капиталови трансфери. Отново не беше осигурен ARI чрез създаване на работни места.

Според Службата за чужденци и граници (SEF) сумата, събрана чрез закупуване на недвижими имоти, възлиза на 57,2 млн. EUR, от които 23,7 млн. EUR идват от придобиването за градско възстановяване.

През месец май САЩ „изместиха“ Китай в списъка на страните с най-голям брой "златни визи", получени от техните граждани през отчетния месец. Американците получиха 28 златни визи, китайците 23, британците 16, следвани от бразилците (11) и южноафриканците (11).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини