Last news in Fakti

4 Април, 2023 09:21 3 593 3

Най-силното поскъпване за последните 30 години

  • португалия-
  • жилища-
  • поскъпване-
  • цени-
  • златна виза

По-високите лихви не охладиха имотния пазар на Португалия

Най-силното поскъпване за последните 30 години - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Португалия показаха най-големия си годишен ръст от повече от три десетилетия, противно на очакванията, че по-високите лихви ще доведат до намаляване на търсенето на имоти в южноевропейската държава.

Къщите и апартаментите в Португалия са поскъпнали с 18,7% през 2022 г., според доклад на Confidencial Imobiliario, компания, която събира данни за пазара на недвижими имоти. Въпреки че годишното увеличение е най-силното от 1991 г. насам, данните сочат забавяне на жилищния пазар в страната.

Цените са се повишили само с 3,2% през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение с 3,7% през третото тримесечие, 5% през второто тримесечие и 5,5% през първото тримесечие на миналата година.

Увеличението на цените на имотите се дължи на засиленото търсене от страна на чуждестранни купувачи, които се стичаха в Португалия в търсене на топъл климат, по-ниски разходи за живот и програмата "Златна виза". Чужденците са готови да платят два пъти повече за жилище в Лисабон, отколкото местните жители, се казва в доклад на Националния статистически институт на страната през април. Централната банка стигна до подобни заключения.

Повечето португалци днес смятат, че страната им е в жилищна криза, според проучване на седмичника Expresso. Над половината от анкетираните искат правителството да премахне стимулите за задгранични купувачи, включително програмата „Златна виза“.

Инвестициите в програмата се увеличиха с 42% до 654 млн. EUR през 2022 г. в сравнение с предходната година. Според португалската имиграционна и гранична охрана основните бенефициенти са граждани на САЩ и Китай.

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings прогнозира, че цените на жилищата в Португалия ще паднат с 4,4% през 2023 г. Това би бил най-големият спад сред обхванатите 11 европейски страни и отразява въздействието на по-високите лихвени проценти в страна, която има голям дял ипотеки с променливи лихви, според анализатори.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кресна

    4 2 Отговор
    Повече санкции на Русия:)))
  • 2 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    4 1 Отговор
    А пък ако знаете какво се готви!? Айде изтръскайте си стотинките. Чакам да платите. Даже са собствената си пшеница ще платите ,двойно. Като слънчогледа във вид на олио. И лихвичките моля. Благодаря.
  • 3 9689

    6 1 Отговор
    Щом си наливат парите в празното буре Украйна.......