Отидете към основна версия

2 082 17

Темпът на поскъпване на жилищата се забавя

  • албания-
  • жилища-
  • цени

Търсенето в Албания на този тип имоти остава стабилно

Снимка: Shutterstock

Албанската централна банка (BSH) съобщава, че въпреки стабилното търсене и нарастващите разходи за строителство, е имало спад в продажните цени през първата половина на 2023 г. в сравнение с предходните шест месеца. Регулаторът регистрира обръщане на тенденцията въз основа на анализ на съобщения от албански агенти за недвижими имоти.

Според индекса на цените на жилищата Fisher, който се изчислява на полугодишна база, средната цена на продадените жилища през първото полугодие на текущата година се е увеличила с 16,6% спрямо същия период на миналата. В случая на столицата Тирана индексът показва ръст от 13,9% и спад от 11,4% съответно на годишна и месечна база.

Според оценките на регулатора пазарът вероятно е навлязъл във фаза на нормализиране след твърде бърз растеж. Цените са се увеличили с цели 28,4% през първото полугодие на 2022 г. спрямо предходното полугодие.

BSH също така подчертава, че прогнозите за продажните цени през първата половина на 2023 г. са до голяма степен обусловени от голям брой отчети за продажби в райони с относително по-високи цени. От друга страна, през втората половина на същата година разпределението на продажбите по площ, вид и цена на жилищата е малко по-разнородно.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини