Last news in Fakti

16 Юни, 2023 11:07 2 787 2

Тук чуждестранните инвеститори предпочитат да влагат средствата си в имоти

  • албания-
  • инвестиции-
  • чужденци

Строителството е „локомотивът“ на албанската икономика

Тук чуждестранните инвеститори предпочитат да влагат средствата си в имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестициите на чужденци в албанския пазар на недвижими имоти имат основен принос за формирането на рекордно ниво на преки чуждестранни инвестиции в икономиката на балканската страна. Според Централната банка на Албания чуждестранните инвестиции в недвижими имоти са достигнали 291 млн. EUR за последните 12 месеца, което е увеличение от 52% на годишна база.

Недвижимите имоти представляват над 21% от общата стойност на преките чуждестранни инвестиции през отчетния период. Освен това първото тримесечие на 2023 г. донесе и най-големия размер на чуждестранните инвестиции в този сектор: 66 млн. EUR, което е с 32% повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.

Бързото покачване на цените на имотите в Албания, особено в периода след пандемията, до голяма степен се дължи на рекордното търсене от чуждестранни инвеститори. Това твърдение е от значение по-специално за крайбрежните райони. Но въпреки растящите цени, недвижимите имоти на Албанската ривиера остават доста конкурентни в сравнение с жилищата на подобни места в други страни от региона, включително Черна гора и Хърватия.

Според оценките на Централната банка към края на декември 2022 г. обемът на чуждестранните инвестиции в албанския пазар на недвижими имоти общо за цялото време е достигнал €1,12 милиарда, което е увеличение от 44% спрямо предходната година. През последните седем години обемът на чуждестранните инвестиции в недвижими имоти се е увеличил почти 10 пъти.

Според Централната банка на Албания преките чуждестранни инвестиции през 2022 г. са достигнали 1,37 млрд. EUR. Регулаторът твърди, че това е исторически рекорд. Размерът на чуждите инвестиции нараства с 33% спрямо предходната година.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    2 3 Отговор
    Четеш ли ривере - строителството е локомотивът на икономиката.......Ама в твойта глава са само сривове
  • 2 То и в БГ

    3 1 Отговор
    беше така