Last news in Fakti

30 Май, 2023 13:21 1 373 0

Балканска държава спря инвестиционна програма

  • албания-
  • програма-
  • златна виза

Албания се отказва от „златна виза“

Балканска държава спря инвестиционна програма - 1
Снимка: Shutterstock

Програмата „Златна виза“, разработена и насърчавана от албанското правителство през последните години, беше спряна. „Що се отнася до „Златна виза“, дадохме да се разбере, че сме спрели процеса, докато не се изясни позицията на европейско ниво. Ние не сме го измислили, ние го взехме от практиката на страните от ЕС, които успешно го прилагат“, обяснява албанският премиер Еди Рама.

„В Европейския съд се води дело, но ние няма да го повдигаме за обсъждане... без да видим как ще завърши. Ако Европейският съд се произнесе против „златните паспорти“, това е приключен въпрос. Ако той реши в полза, всяка страна ще направи своя избор “, добави той, имайки предвид делото на Европейската комисия срещу Малта.

ЕС се обяви категорично против така наречените „златни паспорти“, предлагащи гражданство в замяна на инвестиции. Тази схема е свързана с един от най-големите и противоречиви проекти на албанското правителство, пристанището на Дуръс. Предвиждаше се паспортите да се издават безплатно на хората, които купуват апартаменти в района.

През септември 2022 г. ЕС разкритикува плана на Албания за продажба на паспорти, призовавайки правителството да се откаже от схемата или да застраши свободното движение на албански граждани в ЕС.

Албанският министър-председател изрази подкрепа за подобни инициативи от 2019 г., след като присъства на конференция за златните паспорти в Лондон. По това време той каза, че програмите за гражданство чрез инвестиция имат "огромен потенциал" за страната.

Междувременно продължава да действа програмата за получаване на разрешение за пребиваване в Албания за инвестиции в икономиката на страната или в недвижими имоти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА