Отидете към основна версия

3 593 5

Държавите, в които руснаците купуват най-много имоти

  • руснаци-
  • покупка-
  • имоти

Получаване на статут на временно пребиваване или гражданство са най-честата причина за покупка

Снимка: М. Богданова ©

През първата половина на 2023 г. руските граждани най-често са купували жилища в Турция. Броят на заявките за имоти в тази страна е 27% от общия брой.

Второ място заемат Обединените арабски емирства - 22% от общото търсене на руснаците. Третото място е за Кипър, където търсенето е отразено в 17% от заявките. Също популярни дестинации за закупуване на имоти в чужбина са Испания - 11% и Гренада - 7%.

През 2022 г. класирането беше различно, но първите три позиции останаха непроменени. Държавите, класирани в следния ред: Турция, ОАЕ, Кипър, Португалия и Гърция.

„Португалия сега е лоша в предоставянето на разрешения за пребиваване на руски купувачи, има и проблем с откриването на сметки. Гърция също престана да заема водеща позиция, заменена от Гренада през 2023 г. Но сега програмата за имиграция на Гренада също не е налична“, обясни Анна Ларина, директор на отдела за чуждестранни недвижими имоти в NF Group.

Според експерта мнозинството от руските граждани (67%) са инвестирали в чуждестранни недвижими имоти, за да получат разрешение за пребиваване или второ гражданство. Останалите 16% са закупили жилище като инвестиция. За целта Индонезия, Кипър и Турция станаха лидери на страните.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.

Свързани новини