Отидете към основна версия

11 321 22

Планират национализацията на 240 000 жилища

  • германия-
  • жилища-
  • берлин

Германия разработва проект на закон за социализацията на апартаменти

Снимка: Shutterstock

Експертна група, създадена от бившата берлинска коалиция R2G, представи доклад правителството, в който се посочва, че национализацията на 240 000 апартамента в Берлин в съответствие с резултатите от референдума на Deutsche Wohnen & Co Enteignen ще се счита за конституционна.

Още през септември 2021 г. 59,1% от жителите на Берлин подкрепиха идеята за национализиране на жилищата на референдум по този въпрос.

Сегашното правителство обаче не направи много за прилагането на резултатите от референдума.

Един от аспектите на коалиционното споразумение беше, че ако назначената експертна комисия заключи, че национализацията на жилищата в Берлин е конституционна, тогава те ще бъдат принудени да изготвят закон, позволяващ обратното изземване на жилища от компании за недвижими имоти.

Според комисията тази мярка няма да доведе до финансов колапс на местната власт, тъй като тя няма да трябва да плаща сегашната пазарна цена, за да закупи 240 000 апартамента.

Експертите смятат, че ако Берлин иска да избегне по-нататъшно неравенство на жилищния пазар и изместването на наемателите с ниски доходи в предградията, в момента няма решение, което да гарантира, че наемните цени за жителите с ниски доходи се поддържат под контрол.

Според доклад на фондация "Роза Люксембург" национализирането на жилищата в Берлин би помогнало за намаляване на разходите за наеми с 16%.

В съгласие с настоящото правителство комисията реши да разработи проект на закон за социализацията на жилищата и да определи подходящия размер на обезщетението за компаниите за недвижими имоти.

В споразумението обаче се посочва също, че законът "ще влезе в сила две години след обнародването му", което означава, че компаниите, обект на референдума, ще имат достатъчно време да продадат активите си.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.

Свързани новини