Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 20:25 2 436 3

Тук секторът на недвижими имоти иска милиарди евро държавна поддръжка

  • германия-
  • имоти-
  • цени-
  • помощ-
  • държава

Дълги години пазарът в Германия се смяташе за убежище и привличаше чуждестранни инвеститори

Тук секторът на недвижими имоти иска милиарди евро държавна поддръжка - 1
Снимка: Shutterstock

Германската индустрия за недвижими имоти иска от правителството милиарди евро подкрепа. Срещата с политици, министри и представители на индустрията в канцлерството се фокусира върху недостига на жилища в най-населената страна в Европа и кризата с имотите, изострена от срива на цените. Източниците добавиха, че представители на компанията са призовали за подкрепа под формата на широки данъчни облекчения и други мерки, сигнализирайки за нарастващо безпокойство в сектора.

Най-голямата икономика в Европа е изправена пред голяма промяна в тенденциите след края на ерата на евтините пари, която подхрани продължилия десетилетие имотен бум. Сега индустрията е изправена пред фалит, намалени транзакции и падащи цени.

Президентът на Германската федерация за недвижими имоти Андреас Матнер настоява правителството временно да замрази данъка върху продажбите на имоти и призовава за нисколихвена програма за заеми в подкрепа на ново жилищно строителство.

„Загрижен съм, че сме в дълбока жилищна криза. И кризата с недвижимите имоти се нуждае от ясни, структурирани и откровено радикални стъпки за преодоляването й“, каза Матнер.

Тим-Оливер Мюлер, ръководител на Федерацията на германската строителна индустрия, каза, че настоява за спешен пакет, който ще включва продажбата на държавна земя на по-ниски цени за изграждане на жилища под наем.

Дълги години пазарът на недвижими имоти в Германия се смяташе за убежище и привличаше чуждестранни инвеститори. Но според консултантската компания JLL през първата половина на 2023 г. броят на сделките е намалял с 59% в сравнение с година по-рано.

Цените на жилищата паднаха с 6,8% през първото тримесечие на 2023 г., което е най-големият спад, откакто Статистическата служба на Германия започна да води статистика. Заложена е стабилността на най-голямата икономика в Европа, където секторът на имотите представлява около една пета от БВП и една десета от работните места.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Частникът

    2 0 Отговор
    обича свободния пазар, но повече обича социализма, когато дойде поредната криза.
  • 2 естествен процес

    3 1 Отговор
    Германия от най-силната европейска икономика само за по-малко от две години се превърна в държава със затихващи функции. Цените на жилищата и наемите зависят от доходите на хората. Като няма пари, няма и пазар за имотите. Кой луд сега ще вземе ипотечен кредит, като над главата му виси меча на безработицата? А за да наемеш жилище трябва да имаш сигурен месечен доход, иначе оставаш на улицата при първото по-сериозно закъснение с плащането на наема. Истината е, че Европа е обречена и това се дължи на безумните еврочиновници, които вземат откровено идиотски и суицидни решения. Те вероятно имат някаква сигурност за бъдещето си извън Европа, въпросът е каква сигурност имат останалите европейски граждани.
  • 3 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    Нормално е най големият брнаш да иска подкрепа. Интересното е че ако получат тази подкрепа инфлацията ще продължи да расте заедно с лихвите. Политиците трябва да спрат да се опитват да избегнат рецесията като част от икономическия цикъл. Ако ли не идва момент в който икономическият колапс е неизбежен.