Отидете към основна версия

9 485 18

Огромна миграция на жилищния пазар

Все повече американци бягат от града към провинцията, заради високите лихви по ипотечните заеми

Близо 25% от купувачите на жилища в САЩ искат да се преместят в друг град. Това е увеличение от 23% спрямо година по-рано, сочат последните данни на Redfin.

Основната причина за желанието за преместване са високите лихви по ипотечните кредити, които правят жилищата по-малко достъпни, оттук и желанието да се намерят по-евтини оферти.

Реалният брой купувачи на жилища, които се местят в други градове, е намалял със 7% в сравнение с миналата година. Това е най-големият спад в историята, тъй като по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити накараха много американци да задържат покупките на жилища.

Идеята за преместване в провинцията става все по-популярна, но желанието да сменят мястото си на пребиваване в голям град губи своята актуалност: броят на хората, които желаят да се преместят в градовете си, е намалял с рекордните 18%. Така общият брой на купувачите на жилища е намалял, но броят на преместванията в сделките никога не е бил по-висок.

Най-популярните региони за миграция са Финикс, Лас Вегас и Маями, където типичният дом струва много по-малко от Сан Франциско или Ню Йорк. И това въпреки факта, че в тези градове климатичните условия непрекъснато се влошават и се случват горещини, суши и наводнения.

Средният дом във Финикс се продава за 450 000 USD. Това е значително по-високо, отколкото преди пандемията, тъй като възможността за дистанционна работа доведе до повишаване на популярността на региона. В същото време жилищата в Сиатъл - най-често срещаното място, от което хората се местят във Финикс - струват почти два пъти повече (800 000 USD).

Топ 10 на градовете, в които американците искат да се преместят са: Финикс (Аризона), Лас Вегас (Невада), Маями (Флорида), Тампа (Флорида), Орландо (Флорида), Норт Порт (Флорида), Кейп Корал (Флорида), Далас (Тексас), Сакраменто (Калифорния), Хюстън (Тексас).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини