Отидете към основна версия

4 866 26

Първи признаци за стабилизиране на жилищния пазар

  • германия-
  • жилища-
  • цени

Търсенето в Германия остава стабилно

Снимка: Shutterstock

Низходящата тенденция при цените на жилищата в Германия през третото тримесечие на текущата година приключи, сочат данните на Индекса за недвижими имоти GREIX. Спрямо предходното тримесечие цените на апартаментите се понижават леко с 0,3%, докато тези на еднофамилните и многофамилните се повишават съответно с 2,3% и 1,8%.

„Германският пазар на недвижими имоти беше доста устойчив през третото тримесечие. Фактът, че цените на имотите се стабилизират дори, когато са коригирани спрямо инфлацията, е положителен знак за икономиката“, каза Мориц Шуларик, президент на Института Кил.

Лекото стабилизиране на цените на имотите „не дойде като изненада“, каза говорител на германската асоциация за недвижими имоти IVD. Въпреки нарастващите лихвени проценти, строителните разходи и данъците върху прехвърлянето на земя, „търсенето остава силно“. „Ниските нива на ново строителство означават, че търсенето остава високо, а предлагането е ограничено, особено в големите градове“, добави той.

Въпреки това, в сравнение със същото тримесечие на миналата година, цените на всички видове жилища в Германия „продължават да спадат рязко“, показва GREIX. Така през годината до края на третото тримесечие апартаментите са поевтинели с 9,9%, еднофамилните къщи с 10,5%, а жилищните блокове с 20,9%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини