Отидете към основна версия

18 470 54

Слабите продажби на имоти принуждават собствениците да отстъпват от цената

  • турция-
  • жилища-
  • цени

Отстъпката от офертната цена в Турция варира между 10% и 15%

Снимка: М. Богданова ©

Потенциалните купувачи на жилища преосмислят решението си да закупят жилище в Турция, тъй като се сблъскват с проблеми с достъпа до кредити и прекомерно високи цени на пазара. Продавачите, които искаха "нереалистични" цени за своите имоти, когато жилищният пазар беше оживен, сега отстъпват, казват от сектора.

Продажбите на жилища спадат за пети пореден месец през септември 2023 г. Само 84 000 къщи и апартаменти смениха собственика си през месеца, което показва рязък спад от 44% спрямо миналата година, като продажбите на съществуващи жилища са намалели с над 45% до около 58 000.

Жилищният пазар се сви с 22% през първата половина на годината, като през този период са продадени 566 000 жилища.

Според Хакан Акдоган, президент на Асоциацията на консултантите по недвижими имоти за всички предприемачи (TÜGEM), цените на жилищата не падат навсякъде, но някои собственици на жилища се адаптират към пазарните реалности. „Тези, които пускат домовете си на пазара с високи цени, сега ги намаляват. Когато пазарът на жилища за препродажба беше оживен, видяхме прекомерни цени. Сега има корекция на пазара“, каза той.

„Някои собственици на жилища повишават цените на домовете си почти всяка седмица, но днес те са готови да седнат и да преговарят за цените с потенциални купувачи. Отстъпката от офертната цена варира между 10% и 15%“, добави Акдоган.

Собствениците на жилища са загубили предимството си и купувачите сега се възползват от предимството да договарят цените на пазара за препродажба на жилища, каза Гьокхан Таш, президент на MasterTürk Group, която работи със стотици агенти за недвижими имоти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.

Свързани новини