Отидете към основна версия

4 873 24

Жилищният пазар не е готов за демографския бум

  • швейцария-
  • жилища-
  • демография

В Швейцария трябва да бъдат построени допълнителни 90 000 до 100 000 жилищни единици

Снимка: Shutterstock

Населението на Швейцария ще се увеличи много повече през 2023 и 2024 гг. спрямо официалните прогнози и темпът на строителство няма да може да отговори на високото търсене, се опасяват брокери на недвижими имоти.

Консултантската компания за недвижими имоти Wüest Partner прогнозира, че населението на Швейцария ще се увеличи с рекордните 148 000 души само през тази година. Това е значително по-високо от увеличението от 70 000, изчислено от Федералната статистическа служба (FSO).

Според Wüest Partner основният двигател на растежа е пазарът на труда. Компанията очаква нетна имиграция от 91 000 работници въз основа на два процента ръст на заетостта. Експертите също така прогнозират, че към постоянното население ще бъдат добавени още 48 000 души от Украйна. Малка част от растежа се дължи и на свръхраждаемостта от 8 000.

През 2022 г. населението на Швейцария се е увеличило със 74 000 души и е достигнало приблизително 8,8 милиона души. Тази цифра не включва бежанците и търсещите убежище.

Експертите по недвижими имоти отбелязват, че жилищното строителство не е в крак с нарастването на населението. Според прогнозите на Wüest Partner ще трябва да бъдат построени приблизително 90 000 до 100 000 допълнителни апартамента.

Неправилните прогнози са отчасти верни. През 2010 г. статистическата служба прогнозира, че населението на Швейцария ще достигне прага от 8,9 милиона жители до 2055 г., но страната вече е надминала тази граница. „Проблемите започват с факта, че официалните прогнози за населението постоянно се подценяват“, каза изпълнителният директор на Helvetica Property Group Ханс Холденер.

„Това играе решаваща роля във факта, че е известно, че строим твърде малко апартаменти и има недостиг“, каза той, добавяйки, че Швейцария рискува да се превърне в следващото Монако с изключително високи наеми и цени на имотите. Сега в Монако апартаментите с добро местоположение струват поне два пъти повече от най-скъпите апартаменти в швейцарските курортни градове Санкт Мориц или Гщаад.

Експерти казват, че Швейцария трябва да увеличи инвестициите и да подобри условията, включително законите за зониране, за да позволи повече строителство.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини