Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 10:47 4 843 24

Жилищният пазар не е готов за демографския бум

  • швейцария-
  • жилища-
  • демография

В Швейцария трябва да бъдат построени допълнителни 90 000 до 100 000 жилищни единици

Жилищният пазар не е готов за демографския бум - 1
Снимка: Shutterstock

Населението на Швейцария ще се увеличи много повече през 2023 и 2024 гг. спрямо официалните прогнози и темпът на строителство няма да може да отговори на високото търсене, се опасяват брокери на недвижими имоти.

Консултантската компания за недвижими имоти Wüest Partner прогнозира, че населението на Швейцария ще се увеличи с рекордните 148 000 души само през тази година. Това е значително по-високо от увеличението от 70 000, изчислено от Федералната статистическа служба (FSO).

Според Wüest Partner основният двигател на растежа е пазарът на труда. Компанията очаква нетна имиграция от 91 000 работници въз основа на два процента ръст на заетостта. Експертите също така прогнозират, че към постоянното население ще бъдат добавени още 48 000 души от Украйна. Малка част от растежа се дължи и на свръхраждаемостта от 8 000.

През 2022 г. населението на Швейцария се е увеличило със 74 000 души и е достигнало приблизително 8,8 милиона души. Тази цифра не включва бежанците и търсещите убежище.

Експертите по недвижими имоти отбелязват, че жилищното строителство не е в крак с нарастването на населението. Според прогнозите на Wüest Partner ще трябва да бъдат построени приблизително 90 000 до 100 000 допълнителни апартамента.

Неправилните прогнози са отчасти верни. През 2010 г. статистическата служба прогнозира, че населението на Швейцария ще достигне прага от 8,9 милиона жители до 2055 г., но страната вече е надминала тази граница. „Проблемите започват с факта, че официалните прогнози за населението постоянно се подценяват“, каза изпълнителният директор на Helvetica Property Group Ханс Холденер.

„Това играе решаваща роля във факта, че е известно, че строим твърде малко апартаменти и има недостиг“, каза той, добавяйки, че Швейцария рискува да се превърне в следващото Монако с изключително високи наеми и цени на имотите. Сега в Монако апартаментите с добро местоположение струват поне два пъти повече от най-скъпите апартаменти в швейцарските курортни градове Санкт Мориц или Гщаад.

Експерти казват, че Швейцария трябва да увеличи инвестициите и да подобри условията, включително законите за зониране, за да позволи повече строителство.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисирке

    11 0 Отговор
    пише се Сен Мориц а не Санкт :D :D ;D
  • 2 Исторически парк

    21 1 Отговор
    Патладжаните се бумкат яко 😉
  • 3 Бойко Българоубиец

    16 4 Отговор
    Населението на България ще се съкрати с 148 000 тая година

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко Българоубиец":

    Само, че Бойко не е на власт от 3г.,ако не знаеш,на власт е подмяната

    Коментиран от #9

  • 5 Нормално

    5 4 Отговор
    и аз искам да живея в Швейцария и целия свят.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    1 20 Отговор
    За България цена от 5-6000 евро е съвсем нормална и разумна. Ако някой иска лукс и престижна лукация, ще трябва да умножи по 2 или 3. Това са реалностите!

    Коментиран от #10, #13, #14, #15, #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не бе Вуй

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Пак не си в час, копейче
  • 10 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Това си мечтаем ний с апашите от ГЕРП
  • 11 мъкаа

    11 0 Отговор
    Да им имам проблемите.
    У нас пък демографският "бум" не е готов за жилищното строителство.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тошко

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Много ми си иска да имаш професия различна от десетината професии, в които заплащането в Бг е високо! И да не въртиш някакъв мошенически бизнес! Тогава да видим какво ще пишеш, когато за 1 кв.м.застоена площ ще работиш 5 месеца!!!

    Коментиран от #17

  • 14 Здравей

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Вуй, или zelka007, приятно притеснение заради започналия срив на имотите

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Аз Кочо

    8 4 Отговор
    За пишман инвеститорите които палят свещи да не паднат цените и твърдят че никога не е имало балон, казвам, балонът гръмна сега, в момента.
    Гледате го онлайн на живо.
  • 17 Сашо апашо

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тошко":

    Навсекаде са схеми у нас , комисионни,далавери,дедесета,и секви други мушенгии
  • 18 Вуй

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Здравей":

    Навсякаде само аз ти се привиждам,шубето е гум страх дечко
  • 19 Тръпчо

    5 1 Отговор
    Междувременно агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate публикува своя анализ на пазара през третото тримесечие на годината. В него се казва, че е отчетено намаление както в цените, така и в сключените имотни сделки в страната.

    От компанията отчитат, че у купувачите на недвижими имоти се забелязва повече разум, като те не бързат да влизат в сделка, взимайки емоционални решения. Отчетите показват, че често се стига до намаляване на началната продажна цена на имота, а продавачите са склонни на компромиси.

    В София, например, се забелязва спад на сключените сделки, сравнено с предходното тримесечие - 7001 срещу 8615. Спадове се забелязват още в Пловдив и Варна, Бургас.

    Общият брой сключени сделки на територията на страната за третото тримесечие е 54 277, което е съвсем по-малко от второто - 54 371. Налице е спад в сравнение със същия период от годината през 2022, когато сключените сделки са били 62 459 на брой.

    Коментиран от #20

  • 20 Вуй

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Тръпчо":

    Добре ривере,имотите и да паднат 30 -40% и кво от тУвъ? Ти винаги ше си си неудачник,вечно н еразбран и неоценен.Щом си прУдал у Вазовия,за мене не блестиш с много ум

    Коментиран от #21

  • 21 Вуй издиша

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Вуй":

    каза ли нещо zelka007
  • 22 Алфа херинга

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Защо и как го изчисли? Приятел си купи в Ротердам на хубаво място за 300хил. 65 кв, обаче без общи части, антре, коридори, балкони и килер. На брокерски език, около 80-85кв наша мярка. Това прави по малко от 4к на кв. Къде е Ротердам,.като и инфраструктура и къде е нашето бг гето?
  • 23 Ден

    4 4 Отговор
    боли ме к за швейцария !

    Коментиран от #24

  • 24 Жоре

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ден":

    И нас ни боли к. за тебе