Отидете към основна версия

8 757 82

Държавата трябва да поощри собствениците на необитаеми жилища да ги пуснат на пазара

  • жилища-
  • хабитат-
  • необитаеми-
  • мерки-
  • данъци

Болшинството подобни имоти са годни за обитаване

Снимка: М. Богданова ©

Повечето необитаеми жилища у нас са на частни собственици и състоянието им е такова, че те са годни за обитаване. „Държавата е тази, която трябва да създаде рамка и условия, които да поощряват от една страна собствениците, да ги върнат на пазара, а от друга – да ги санкционира, когато имат повече от едно жилище, като второто или третото стоят празни“, каза Минчо Бeнов, национален директор на "Хабитат България".

Той даде пример с Франция, където собствениците на две жилища, при което второто е необитаемо, плащат данък. „Първата година налогът е в размер на 17% от пазарния наем, който биха получили за годината, а от втората година нататък данъкът е 25%. Това е много сериозна финансова санкция. В България имаме много голям излишък на жилища в страната”, пояснява Бенов, цитиран от Нова телевизия.

„Тъй като те, освен, че са годни за обитаване, са обезпечени с абсолютно всичката инфраструктура, която едно жилище трябва да притежава - не само техническа, включително образователна, здравна, културна, социална и т.н”, допълни директорът на "Хабитат България".

Общинските жилища са много малко. Те са по-малко от 1,5% от жилищния фонд и тенденцията е да намаляват. „Общините, които предлагат общински жилища и тази социална услуга на настаняване в общинско жилище, го правят на добра воля. Те нямат абсолютно никакво задължение, нито законово, нито някакво друго. Това е една инерция, която е останала от времето на социализма", уточни Бенов.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.

Свързани новини