Отидете към основна версия

83 254 70

Европа ще има свой Суецки канал. Ще се намира само на 270 км от българската граница

  • суецки канал-
  • проект-
  • турция-
  • босфор

Това е един от най-амбициозните проекти на Турция

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Един проект – европейски Суецки канал, може да превърне най-близкия до България мегаполис – Истанбул, в световен търговски център. Планът е на турският президент Реджеп Ердоган, който го определя като „луд проект“.

Съпротивата за реализирането на проекта идва от екоактивисти, които се опасяват от негативното му въздействие върху екосистемата на Истанбул. Турското правителство обаче е решено да го реализира и е заложило неговото построяване в своята визия за Истанбул за 2023 и 2053 гг. На преден план излизат икономическите и търговски ползи, които „европейският“ Суецки канал ще донесе на южната ни съседка.

Проектът е на стойност близо 23 млрд. EUR. От тях 12 млрд. EUR са за строежа на самия канал, а останалите 9.3 млрд. EUR е за изграждането на наземната инфраструктура от двете страни на моста. Дължината му ще е 45 км, а ширината ще варира от 400 до 1000 метра. Дълбочината ще достига 25 метра. Предвижда се да се свързва с европейската част на Истанбул посредством 6 моста.

Каналът ще бъде разположен в западната част на Истанбул, като ще свързва Мраморно и Черно море.

Планира се европейският Суецки канал да бъде пуснат в експлоатация през 2027 г. Очаква се, благодарение на стратегическото си местоположение, да привлече значителен брой търговски и туристически проекти.

В проекта е заложено преминаването на най-малко 160 танкера и кораба, което ще облекчи значително трафика по Босфора.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 123 гласа.

Свързани новини