Отидете към основна версия

5 346 26

Китай изпомпва максимум енергия от соларните панели

  • соларни панели-
  • китай-
  • производство

Това доведе до пренасищане на пазара и респективно спад на цените

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китайските производители буквално „изпомпват“ толкова много енергия от слънчевите панели, че се стигна до пренасищане на световния пазар, а оттам и до спад в цената.

Близо 80% от слънчевите панели се произвеждат в Китай. Цената им е толкова достъпна, че в Германия и Нидерландия дори се използват за облицоване на градински огради, съобщи Financial Times.

Слънчевите панели обикновено се инсталират на покриви, където могат да улавят най-много слънчева светлина, но предлагането е толкова голямо, че хората в тези две държави днес ги поставят на огради. Това също спестява скъпи разходи за труд и скеле, необходими за покривни инсталации.

Огради, покрити със слънчеви панели, започват да се разпространяват в Обединеното кралство, Северна Америка и Австралия. „Защо да издигате ограда, когато можете просто да поставите купчина слънчеви панели, дори ако те не са точно поставени спрямо слънцето", казва Мартин Броу, ръководител на климатичните изследвания в BNP Paribas Exane.

Предвижда се доставките на слънчеви панели в световен мащаб да достигнат 1100 гигавата до края на текущата година — три пъти повече от търсенето, съобщава Международната агенция по енергетика в доклад, публикуван през януари.

Цените на спот пазара вече са паднали наполовина през 2023 г. и има вероятност да продължат надолу с още 40% до 2028 г.

Китайското господство на пазара на слънчеви панели сега е в състояние на свръхпредлагане, което означава, че другите производители, като САЩ и Европа не са в състояние да се конкурират ефективно.

Свръхпредлагането на евтини китайски соларни панели е сред основните задачи на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, по време на нейното посещение в страната тази седмица.

„Свръхкапацитетът на Китай изкривява световните цени и производствени модели и вреди на американските фирми и работници, както и на фирмите и работниците по света," каза Йелън, добавяйки, че ще повдигне въпроса за свръхкапацитета при следващото си пътуване до Китай.

„Ще изразя моето убеждение, че излишният капацитет крие рискове не само за американските работници и фирми и за глобалната икономика, но и за производителността и растежа на китайската икономика," добави Йелън.

Китайските производители също усещат натиска от свръхкапацитета на слънчевите панели. През март Longi Green Energy Technology, най-големият производител на слънчеви клетки в света, обяви, че съкращава хиляди работници на фона на свръхкапацитет и ниски цени.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини