7 Август, 2024 09:21 2 836 2

Допълнителни стимули за възстановяване на жилищния пазар

  • китай-
  • жилища-
  • изкупуване-
  • държава

През юни продажбите на нови жилища от 100-те най-големи предприемачи в Китай са паднали с 45% на годишна база

Допълнителни стимули за възстановяване на жилищния пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Имотната криза в Китай не е тайна за никого. Повече китайски градове предприемат стъпки за укрепване на закъсалия сектор на недвижимите имоти в страната и за укрепване на доверието на инвеститорите. Последните бяха Шенжен и Ухан.

Шенжен

Властите в китайския технологичен център заявиха, че са намалили праговете за минимален данък върху дохода и социално осигурителните плащания за неместни лица и семейства, които искат да купят имоти в определени райони. В същото време те позволиха на местни семейства с две или повече малки деца да закупят допълнителни имоти на тези места.

През ноември 2023 г. градът намали изискванията за първоначална вноска за закупуване на втори дом, опитвайки се да съживи пазара.

Ухан

Столицата на централната китайска провинция Хубей разкри нови мерки за развитие на своя вторичен жилищен пазар.

Местните семейства, които искат да продадат домовете си и да купят нови, вече могат да се възползват от по-ниските лихви по ипотечните кредити. Освен това тези, които успешно „заменят“ домовете си в рамките на определен период от време, ще имат право на определен размер на субсидии.

Други големи китайски градове наскоро въведоха мерки за насърчаване на купуването на жилища. Властите в Пекин, например, заявиха, че ще позволят на местни и неместни жители, които отговарят на изискванията за социално осигуряване, да закупят допълнителен дом в покрайнините на града.

Шанхайската асоциация за недвижими имоти и други индустриални организации разкриха инициатива, насочена към предоставяне на по-големи ползи на жителите, които искат да продадат дома си и да купят нов.

В края на април Чънду в югозападен Китай заяви, че вече няма да проверява квалификацията на тези, които се интересуват от закупуване на жилище, като същевременно обеща повече подкрепа за "разумните финансови нужди" на предприемачите.

Акциите на китайските компании за недвижими имоти, особено на предприемачите с проблемна ликвидност, вече се повишиха средно с 20% на фона на благоприятните мерки на политиката.

През юни продажбите на нови жилища от 100-те най-големи предприемачи в Китай са паднали с 45% на годишна база и с 12,9% спрямо месец май, до 312,2 милиарда юана (44,1 млрд. USD), според China Real Estate Information Corporation.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    7 9 Отговор
    Китайската комунистическа партия се грижи за благоденствието на трудещите се! Режимът в сащ отнема жилищата на хората и те живеят на палатки по тротоарите!
  • 2 Аз Кочо

    7 3 Отговор
    Регулациите намесата и "помощта" на всяко правителство на свободния пазар водят единствено и само до балони, натрупване на проблеми в бъдеще, недостъпни жилища и смешно високи цени. В крайна сметка пазарът сам ще намери начин да се коригира.