Отидете към основна версия

5 792 120

Отчетохме най-високата динамика в историята на жилищния пазар

  • жилища-
  • цени-
  • софия

Първото тримесечие на 2024 година отчете ръст от 7% при апартаментите

Снимка: М. Богданова ©

Динамично. Така с една дума може да се опише първото тримесечие на 2024 г. на пазара на жилища в София. „Бяхме свидетели на едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари. През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това в голяма степен беше очаквано с оглед на все още ниските лихвени проценти по кредитите, растящите доходи, забавянето на инфлацията и темпа на нарастване на цените на имотите от една страна и очакваното ни приемане в еврозоната от друга“, каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

“Същевременно, тази нова динамика допринесе за ускоряване на нарастването на цените след забавяне в края на 2023 г. Това се вижда най-ясно на водещия градски пазар София, където ръстът в края на 2023 г. беше около 3% на годишна база, а 2024 г. стартира с ръст от близо 7%“, допълва тя.

Все още няма никакви индикации за забавяне на кредитната активност на банките и вдигане на лихвените проценти. Това стимулира както търсещите собствен дом, така и тези, които искат да се сдобият с втори дом или ваканционно жилище.

Данните на БНБ сочат, че средният лихвен процент на новоотпуснатите жилищни кредити в лева е 2.54% през февруари, което е съпоставимо с нивата от началото 2023 г., а при евровите кредити дори има спад на лихвения процент и той вече е под 3%. В резултат, продължават да нарастват обемите новоотпуснати кредити. Регистрираният ръст през първите два месеца на тази година е с близо 41% на годишна база.

Дву- и тристайните апартаменти са най-търсени и доминират пазара. Делът на закупените двустайни апартаменти е 57%, а на тези с три стаи – 40%. Отчита се спад в търсенето на големи имоти, което се появи след пандемията.

„Факторите, които влияят върху жилищния пазар, все още имат благоприятно въздействие. Положителен икономически растеж, ниска безработица, ръст на доходите, ниски лихвени проценти по ипотечните кредити – всичко това дава отлични условия за инвестиции в недвижими имоти“, каза Стойкова.

Забавянето на инфлацията отслаби и ефекта ѝ върху пазара, но нейното място заеха страховете и опасенията от приемането ни в еврозоната и как това ще се отрази върху цените на имотите и спестяванията на хората.

„Всичко това ни кара да мислим, че търсенето ще остане голямо и в резултат ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%. Като цяло обаче имотният пазар остава добре балансиран и дава възможности за сключване на добри сделки и през 2024 г.“, заключават от компанията.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини