Отидете към основна версия

8 026 195

Как се промениха цените на жилищата в най-големите български градове

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени

Цените в Пловдив достигнаха тавана

Снимка: М. Богданова ©

Оптималното съотношение между големина на имота и цена прави двустайните жилища в България предпочитани за покупка. Миграционните процеси от по-малките населени места към четирите основни града – София, Бургас, Варна и Пловдив продължава. Причината е, че там е съсредоточено по-голяма част от производството.

За изминалите 12 месеца Пловдив е градът, в който средната цена на квадратен метър двустайни жилища са поскъпнали едва с 23 EUR, докато в столицата ръстът е 84 EUR. С еднакви темпове на поскъпване са жилищата в морските градове – малко над 150 EUR/кв.м., сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

София

Близо половината от продадените през първото тримесечие жилища са двустайни, сочат данните на големи агенции за недвижими имоти. По съществен ръст на цените се наблюдава от началото на февруари, когато средната стойност на квадратен метър е била 1420 EUR и с леки флуктуации се запазва на тези нива и към началото на месец май.

Пловдив

Динамиката на пазара на двустайни жилища в Града под тепетата е доста силна. След като от началото на текущата година средната офертна цена надвиши на три пъти 1000 EUR/кв.м – в началото на януари, февруари и средата на април, то от началото на месец май цената се върна под 1000 EUR/кв.м. Спрямо месец май миналата година увеличението на квадратен метър е 23 EUR, сочат данните на imot.bg.

Варна

Стабилна тенденция на поскъпване. Така накратко може да бъде описана ситуацията на пазара на двустайни жилища в Морската ни столица за изминалите 12 месеца. От началото на текущата година средната офертна цена се е повишила от 1190 EUR/кв.м на 1270 EUR/кв.м, като последните нива се задържат вече близо месец.

Бургас

Предлагането на повече двустайни жилища ново строителство в Бургас повиши от началото на годината средната цена на квадратен метър до 880 EUR/кв.м. За сравнение, към края на миналата година тя беше 770 EUR/кв.м. В края на януари и края на април пазарът се опита да скочи до средни нива над 900 EUR/кв.м, но към началото на месец май отново се върна на стойности от 890 EUR/кв.м.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.

Свързани новини