Отидете към основна версия

1 316 0

С 15% повече сделки по морето

  • черноморие-
  • имоти-
  • инвестиции-
  • продажби-
  • борисов

След пети години на икономическа криза, пазарът на недвижим имоти по българското Черноморие отчита ръст. За изминалата година с 15% се е увеличил броят на сделките. Причините за това са по-доброто качество на строителството и предоставяните услуги, както и на добрия инвестиционен климат. „Строителите са увеличили значително средното ниво на качеството на вложените материали, начинът на изпълнение, функционалността на площите и тяхното разпределение. Сравнено с периода на строителен бум през 2006-2007 г., качественото строителство е с 30% повече”, казва Красимир Борисов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти Home2U.

Другите фактори, оказващи благоприятно влияние на имотния пазар, са политическата стабилност, наличието на валутен борд и не на последно място законодателната система. Благоприятният инвестиционен климат дава увереност на чужденците, че вложените средства няма да бъдат изгубени или след време обезценени.

„Тези фактори обаче формират едва 50% от възприятието и доверието на чужденците. Останалите 50% се базират на взаимоотношенията между чуждестранния инвеститор и доставчика на услугите, който той използва при престоя си в България.”, допълва Борисов.

Към момента може да бъде направена сериозна разлика с периода 2006-2007 г., когато пазарът на недвижими имоти преживя своя бум, а купувачите бяха предимно англичани. Обичайният и най-разпространен сценарии беше покупка на имот, последвана от разочарование от ниското качество на материалите, измамите, спекулативните цени и лошото стопанисване на имотите.

„Добрата новина е, че значително сме подобрили нивото си на обслужване.  Вече се строи значително по-качествено и отбелязваме сериозен напредък по отношение на поддръжката и стопанисването на имота”, обяснява Борисов.

Резултатите на закъсняват! Ръстът на сделките е 15% и съществуват сериозни индикации, че тази тенденция е трайна и ще се запази и дори увеличи през 2014 година, стига да продължим да предоставяме добър инвестиционен климат, допълни още Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини