Отидете към основна версия

5 415 37

Голямата борба на богатите да продадат луксозните си имоти

  • сащ-
  • луксозни имоти-
  • богати-
  • известни-
  • цени-
  • търг-
  • продажба

Спадът в продажбите се отразяват негативно и на най-богатите

Снимка: Shutterstock

В последно време в редица луксозни квартали на Ню Йорк жилищата се задържат на пазара по-дълго, а продажбите спадат. Това се отразява дори и на най-богатите американци, като те не успяват да излязат от инвестицията си без загуби.

Така например, Соня Морган, бившата съпруга на Джон Адамс Морган, правнук на основателя на J.P. Morgan Chase, от далечната 2008 г. се опитва да продаде пететажната си къща в Горен Ийст Сайд. Имотът е изграден от кафяв камък и разполага с шест бани. Това я принуждава днес да продаде имота чрез търг. Началната му цена е 1.75 млн. USD. Това е далеч от обявената през 2008 г. офертна стойност от 9.1 млн. USD.

Обяви за луксозни недвижими имоти, в които се съдържа "Обява за милиони долари" или "Купуване на изгоден имот в Бевърли Хилс" често представят продажбата на жилища от висок клас като лесна. Въпреки това, дори и с елитен пощенски код и родословието на известен или богат продавач, сключването на сделка може да се окаже трудно. Майкъл Джордан, например, не успя да продаде имението си извън Чикаго повече от 11 години.

Същината на проблема е, че колкото по-скъп е един дом, толкова по-малко потенциални купувачи има — това е обезпокоителен сценарий на фона на забавяне на търсенето и нарастваща икономическа несигурност в САЩ, пише американско издание Businessinsider. Липсата на търсене от страна на традиционните купувачи доведе до нарастващ брой ултрабогати собственици на жилища, включително губернатора на Флорида Рон ДеСантис, които отдават домовете си под наем или ги продават на търг, вместо да чакат купувачи.

Много клиенти на луксозни имоти може вече да имат основен дом, така че вероятно търсят нова инвестиция, а място, на което да живеят постоянно. "Поради това, въпреки че обикновено са по-малко засегнати от високите лихви по ипотечните кредити, клиентите са силно повлияни от общата икономическа перспектива", каза старшият икономист на StreetEasy Лий.

Това отчасти е причината все повече купувачи на луксозни имоти да обмислят да отдават домовете си под наем, вместо да ги продават.

Лий посочи друга пречка за собствениците на луксозни жилища - склонността им да персонализират домовете си с функции, които могат или не могат да бъдат привлекателни за средния купувач.

„Много къщи и апартаменти в Ню Йорк са построени преди войната. Поради тази причина е обичайно много собственици да преминават през ремонти, за да го направят по-пригоден за живеене и повече по техен вкус", допълва Лий.

Друг фактор, допринасящ за трудността при продажбата на луксозни имоти са високите разходи, свързани с тяхната поддръжка.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Свързани новини