Last news in Fakti

29 Май, 2024 17:33 4 977 35

Голямата борба на богатите да продадат луксозните си имоти

  • сащ-
  • луксозни имоти-
  • богати-
  • известни-
  • цени-
  • търг-
  • продажба

Спадът в продажбите се отразяват негативно и на най-богатите

Голямата борба на богатите да продадат луксозните си имоти - 1
Снимка: Shutterstock

В последно време в редица луксозни квартали на Ню Йорк жилищата се задържат на пазара по-дълго, а продажбите спадат. Това се отразява дори и на най-богатите американци, като те не успяват да излязат от инвестицията си без загуби.

Така например, Соня Морган, бившата съпруга на Джон Адамс Морган, правнук на основателя на J.P. Morgan Chase, от далечната 2008 г. се опитва да продаде пететажната си къща в Горен Ийст Сайд. Имотът е изграден от кафяв камък и разполага с шест бани. Това я принуждава днес да продаде имота чрез търг. Началната му цена е 1.75 млн. USD. Това е далеч от обявената през 2008 г. офертна стойност от 9.1 млн. USD.

Обяви за луксозни недвижими имоти, в които се съдържа "Обява за милиони долари" или "Купуване на изгоден имот в Бевърли Хилс" често представят продажбата на жилища от висок клас като лесна. Въпреки това, дори и с елитен пощенски код и родословието на известен или богат продавач, сключването на сделка може да се окаже трудно. Майкъл Джордан, например, не успя да продаде имението си извън Чикаго повече от 11 години.

Същината на проблема е, че колкото по-скъп е един дом, толкова по-малко потенциални купувачи има — това е обезпокоителен сценарий на фона на забавяне на търсенето и нарастваща икономическа несигурност в САЩ, пише американско издание Businessinsider. Липсата на търсене от страна на традиционните купувачи доведе до нарастващ брой ултрабогати собственици на жилища, включително губернатора на Флорида Рон ДеСантис, които отдават домовете си под наем или ги продават на търг, вместо да чакат купувачи.

Много клиенти на луксозни имоти може вече да имат основен дом, така че вероятно търсят нова инвестиция, а място, на което да живеят постоянно. "Поради това, въпреки че обикновено са по-малко засегнати от високите лихви по ипотечните кредити, клиентите са силно повлияни от общата икономическа перспектива", каза старшият икономист на StreetEasy Лий.

Това отчасти е причината все повече купувачи на луксозни имоти да обмислят да отдават домовете си под наем, вместо да ги продават.

Лий посочи друга пречка за собствениците на луксозни жилища - склонността им да персонализират домовете си с функции, които могат или не могат да бъдат привлекателни за средния купувач.

„Много къщи и апартаменти в Ню Йорк са построени преди войната. Поради тази причина е обичайно много собственици да преминават през ремонти, за да го направят по-пригоден за живеене и повече по техен вкус", допълва Лий.

Друг фактор, допринасящ за трудността при продажбата на луксозни имоти са високите разходи, свързани с тяхната поддръжка.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоше

    33 3 Отговор
    Е в Бояна е по-скъпо.Защото сме столица в Ес 🤣🤣🤣
  • 2 ХАХАХА

    22 1 Отговор
    Коя я причината да си продаде къщата ? 6 те бани ли ? Да ви имам преводача ,да ви имам стилистиката .
  • 3 УСЕЩАТ ЧЕ ИДВА ЕДНО

    37 1 Отговор
    ГОЛЯМО МЯУУУ НА ПАЗАРА-КРИЗА ПО ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ ПРЕЗ 2008.
  • 4 да ми мислят онези които плащаха

    33 4 Отговор
    за софийски дупки по 200-300 000 €.Ще пада голем рев и тръшкане на собствениците и банките също.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Затова

    24 1 Отговор
    Ги мразят. Така се борят с бедността - затварят се в бункерите си ,а като излезнат навън се крият зад разни тъмни стъкла да не би случайно мравките да ги нападнат.
  • 7 За протокола

    25 2 Отговор
    Всъщност истинският проблем е че някои места, като Ню Йорк вече не са привлекателни заради незаконните имигранти, ширещата се неовладяна престъпност, новите woke закони, норми и т. н. осигурени от либералното правителство! Богатите и тези, които се усетиха бягат от там, към по нормалните републикански щати, като Флорида напр. Я вижте там дали има спад на продажбите и търсенето!

    Коментиран от #8, #12, #33

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аз Кочо

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "да ми мислят онези които плащаха":

    Да, и на мен ми е интересно дали е за лично ползване или за препродажба на 400к-800 к

    Ако е второто ще.е найстина много интересно и най вече ако е купувано с кредит!
  • 10 Българин

    7 26 Отговор
    В България имотите растат с 50-60% годишно и тия тренд ще се запази още поне десетилетие! Само напълно луд би продавал!

    Коментиран от #11, #34

  • 11 Мен

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Умен, с този темп на растеж е достатъчно да паднат само с 50 пр. за да се върнеш в 2012.

    Ха ха ха

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аз Кочо

    14 2 Отговор
    Обемът на продажбите в сащ е много намалял, а предлагането на имоти на пазара е много нагоре, активните обяви се покачиха до четиригодишен връх поради бавни продажби и нарастване на новите обяви, а намаленията на цените като процент от активните обяви бяха най-високи за всеки април в данните от realtor се връща към 2017 г.:
  • 14 Гост

    12 8 Отговор
    Не ги мислете богатите, а по добре повечето от вас да мислят за втора работа защото цените на всичко са само нагоре

    Коментиран от #17

  • 15 8888

    23 1 Отговор
    На всеки 10-15г. имотаджиите биват отръсквани яко и после всичко започва отначало. А най забавното е, че изобщо не разбират кога е късно за продажба, защото дори и след като покупките се сринат, още известно време цените се качват по инерция. Така в един момент се събуждат с огромно предлагане на трудно ликвиден актив, на който обаче данъците, поддръжката и общите части си текат.

    Коментиран от #16

  • 16 Тръпчо

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "8888":

    Точно така е.
    Пример е сащ и Канада.
    В двете държави сделките са сринати спрямо 2019, новите обяви поставят рекорди а цените дори слабо растат.
    Това е предсмъртен гърч на умираща котка
  • 17 Мен

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Ти трябва да мислиш за ипотеката защото ръста в заплатата ти вече е изяден от инфлацията а лихвите все някога ще изхвърчат, а цената на която си купил коптора е смешна.
  • 18 НЯМА КАК БОНЧО

    9 8 Отговор

    До коментар #11 от "Мен":

    ПОКУПАТЕЛНАТА СТОЙНОТ НА ДАЛАРА КЛОНИ КЪМ НУЛА.ДО СКОРО С ЕФИН ДАЛАР СЕ КУПУВАХА 8 БАНИЧКИ СЕГА ДАЖЕ ЕДИН ДАЛАР НЕ СТИГА ЗА ЕДНА БАНИЧКА.ПРОБЛЕМА НЕ Е В БАНИЧКАТА И ПАРТАМЕНТИТЕ А В ОБЕЗЦЕНЯВАЩИЯ СЕ ДАЛАР ЗА СМЕТКА НА БЕДНЯЦИТЕ А НА БОГАТАШИТЕ ЗАЕМИТЕ СЕ ОБЗЦЕНЯВАТ ТОЕСТ БЕЗ ДА БАЧКАТ И ИЗПЛАЩАТ ТЕ СЕ СТОПЯВАТ...ОСТАВА ДА РАЗБЕРЕШ ТОВА КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ...

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 19 Аз Кочо

    6 6 Отговор

    До коментар #18 от "НЯМА КАК БОНЧО":

    Ами тогава, защо не ми дадеш твоите обезценяващи се долари? Аз ще се погрижа да ги инвестирам където трябва за да ми носят печалба

    Коментиран от #22

  • 20 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "НЯМА КАК БОНЧО":

    Обезценяването на лихвата ти а и на ДЕСЕТОРНО НАДУТАТА главница ще продължи около 50 години. До тогава я камилата я камиларя. Ще си плащаш като поп с трудно спечелените ти обезценени долари
  • 21 Тръпчо

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "НЯМА КАК БОНЧО":

    В много градове цените на жилищата вече са намалели значително от пика си преди няколко години и освен че жилището губи покупателна способност поради инфлацията, след това губи пазарна стойност поради спада на цените на жилищата. Двоен удар. Цените на жилищата могат да паднат и да стагнират съвсем добре в продължение на години и десетилетия на пазарна база.

    Пример, Италия, Япония, Испания и т.н

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    11 4 Отговор
    Къщата на американката струвала 9 млн долара през 2008, а сега й иска под 2 млн долара. Това ли ви е развитата американска имономика? Това ли ви е финансовата могъща империя?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тръпчо

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "ЧЕТИ КАКО Е НАПИСАНО":

    Не аз, ти чети ето пак, напъни се

    Обезценяването на лихвата ти а и на ДЕСЕТОРНО НАДУТАТА главница ще продължи около 50 години. До тогава я камилата я камиларя. Ще си плащаш като поп с трудно спечелените ти обезценени долари

    В много градове цените на жилищата вече са намалели значително от пика си преди няколко години и освен че жилището губи покупателна способност поради инфлацията, след това губи пазарна стойност поради спада на цените на жилищата. Двоен удар. Цените на жилищата могат да паднат и да стагнират съвсем добре в продължение на години и десетилетия на пазарна база.

    Пример, Италия, Япония, Испания и т.н
    Ти трябва да мислиш за ипотеката защото ръста в заплатата ти вече е изяден от инфлацията а лихвите все някога ще изхвърчат, а цената на която си купил коптора е смешна.

    Коментиран от #30

  • 26 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕШ ЦЕНА НА КВ. М":

    Отиди в интернет, чукни имотен пазар ЯПОНИЯ и ЧЕТИ.
    СВЪРШИ ВЕЧЕ С БЕЗПЛАТНИТЕ УРОЦИ!

    ЧЕТИ!

    Подсказка, започни от 70те години

    Коментиран от #28

  • 27 Японеца

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕШ ЦЕНА НА КВ. М":

    Ххаахах, сега и Япония, втората икономика в света, ще я сравняваме с монолитното строителство в бедна България ли бе?!?!?!? Хахахахах
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "МА ТИ И ЯПОНСКИ ЛИ ЗНАЕШ?!!":

    Аре лека нощ лягай си вече
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Перо

    9 2 Отговор
    Дреме ми за еврейските имоти в NYC!
  • 32 Муньо

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "КАМИЛАРЯ ..БАНКАТА ВИИИИИИИНАГИ":

    Точно, банката винаги си взема своето.

    Ако не внесеш вноската по ипотеката се разделяш с копторчето.

    Иначе си плащаш като поп 30 години с лихвите дето ви били ниски!!!!
  • 33 Перо

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "За протокола":

    Няма незаконни мигранти в NYC, поради супер високите цени, правилата, традициите, реда и законите! Те са в бедните квартали или предградията, но работят в NYC и плащат $50 месечно за това, като данък! Във Флорида са 90% мигрант от Латинска Америка! Явно автора си няма понятие от темата!
  • 34 ежко

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Няма пари!На цитираната пететажната си къща в Горен Ийст Сайд годишния данък пердвид нейното местоположение и големина е грубо сметнато минимум 300 000 долара.Утре като дойдат на власт едни гладни люде и вдигнат данъците 10 пъти за всяко неосновно жилище и ще се слуяат 2 неща:
    1.Излизане на пазара на поне 300 000 "инвестиционни" апартамента на половин цена.
    2.Строителни предприемачи 10 години няма да построят дори една къща, камо ли блок.
    Т.н. инвестиционни жилища ще носят пасив, защото хем няма кой да ги вземе под наем,защото просто няма нужда от тях, хем няма да се продават защото нямаме толкова население.
    Изобщо балона се надува....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.