Отидете към основна версия

9 519 70

Най-големият соларен парк в Източна Европа е в България и е готов

  • априлци-
  • соларен парк-
  • инвестиция-
  • източна европа-
  • българия

Той се намира в Априлци и отне 2 години

Над 834 000 фотоволтаични модула с общ капацитет 400 MW съдържа най-големият соларен парк не само в България, но и в цяла Източна Европа. Той е напълно готов и се намира в Априлци. 251 MW бяха пуснати в експлоатация още в края на месец май, а останалите са в тестови режим.

Капацитетът на парка е да захрани с електроенергия 96 000 домакинства.

ВЕИ проектът на „Инерком“ в Априлци, край Пазарджик е съвместен с китайския производител на слънчевите панели Huasun Energy. С тази сделка китайската компания е първата в света, която печели поръчки на ниво GW в областта на HJT. Проектът Априлци представлява най-големият в света хетеропреходен соларен проект за едно място, отбелязват от Huasun Energy.

Особеното на проекта в Априлци е, че панелите не са разположени изцяло на юг, а изток-запад. Така централата има по-висока продукция сутрин и вечер и по-ниска следобед. Друга особеност е, че панелите са монтирани на височина 2.2 метра от земята. Така минаването под тях, ако са в хоризонтално положение е, по-лесно.

и под тях може лесно да се мине, ако са в хоризонтално положение. Разстоянието между ​​редовете панели е над 12 метра и те не се засенчват. Това позволява използването на земята дори и за земеделски цели.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 44 гласа.

Свързани новини