11 Юли, 2024 11:37 9 463 70

Най-големият соларен парк в Източна Европа е в България и е готов

  • априлци-
  • соларен парк-
  • инвестиция-
  • източна европа-
  • българия

Той се намира в Априлци и отне 2 години

Над 834 000 фотоволтаични модула с общ капацитет 400 MW съдържа най-големият соларен парк не само в България, но и в цяла Източна Европа. Той е напълно готов и се намира в Априлци. 251 MW бяха пуснати в експлоатация още в края на месец май, а останалите са в тестови режим.

Капацитетът на парка е да захрани с електроенергия 96 000 домакинства.

ВЕИ проектът на „Инерком“ в Априлци, край Пазарджик е съвместен с китайския производител на слънчевите панели Huasun Energy. С тази сделка китайската компания е първата в света, която печели поръчки на ниво GW в областта на HJT. Проектът Априлци представлява най-големият в света хетеропреходен соларен проект за едно място, отбелязват от Huasun Energy.

Особеното на проекта в Априлци е, че панелите не са разположени изцяло на юг, а изток-запад. Така централата има по-висока продукция сутрин и вечер и по-ниска следобед. Друга особеност е, че панелите са монтирани на височина 2.2 метра от земята. Така минаването под тях, ако са в хоризонтално положение е, по-лесно.

и под тях може лесно да се мине, ако са в хоризонтално положение. Разстоянието между ​​редовете панели е над 12 метра и те не се засенчват. Това позволява използването на земята дори и за земеделски цели.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 13 Отговор
    България е в Източна Европа ,
    колкото
    Плевен е в Източна България ❗

    Коментиран от #30

  • 2 Голата истина

    121 4 Отговор
    И на кой бандит е този парк
  • 3 Прости и тъпи ненормалници

    101 8 Отговор
    Поредната кражба и обир
  • 4 честен ционист

    58 5 Отговор
    Априлци е Меката на мутрите.
  • 5 ха ха ха

    75 5 Отговор
    На колко декара се простира и какво ще правят тези 96000 през зимата и когато няма слънце???

    Коментиран от #9, #19

  • 6 ТаУмВзе

    82 6 Отговор
    За тва ни вдигат тока през 6 месеца със по минимум 5 процента да! Иначе тия волтаици са си Измама на писта.

    Коментиран от #56

  • 7 бай Гъдю

    92 12 Отговор
    После, защо нямало пасища за животновъдите и нямало български зеленчуци и месо... Важното е да има ток и далавера!

    Коментиран от #16

  • 8 Пълен резил

    47 10 Отговор
    Даваме на Китай да строи на наша земя у да ни продава ток...това е криминално
  • 9 С лек сарказъм

    29 12 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха ха":

    Ще "използваме земята за земеделски цели"
    То си е написано!
  • 10 Спален комплекс 13

    58 6 Отговор
    Радвайте се крепостни селяни, пейте песни и танцувайте. Възхвалявайте и танцувайте, защото това ще го изплащате с години. Поредния финансов инструмент с ниско КПД .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Комуниста фашист

    65 7 Отговор
    Грозотия. А ореваха света евроатлантиците за пилон, забит на бетон, разположен на 2 кв.м.

    Коментиран от #21, #25, #27

  • 13 седцф

    96 6 Отговор
    На плодородна земя "засаждат" солари. Някои ГЕРБ негодник е прибрал комисиона, някои е сложил в чекмеджето, а всички българи ще ядат солари. Няма да има храна, а ще има сметки за ток към соларната "зелена" енергия. Ще плащат българите и ще ходят гладни за да може шепа разбойници да си напълнят сметките. Спите ли бре? До кога ще гласувате и избирате бандити и айдуци? До кога за най простите ще надпреварвате да гласувате и избирате. Затриха България бре.

    Коментиран от #18, #20

  • 14 ЯМБОЛИЯ

    14 44 Отговор
    Това е бъдещето. В отговор на номер 5 казвам,че батериите са когато няма слънце. Край ЯМБОЛ строим хибридна ВЕИ oт 500 MW(250-фотововолтаична и 250-вятърна),с мощна батерия за 500 MW. Толкова просто и ясно е.

    Коментиран от #17

  • 15 Това разположение

    24 11 Отговор
    има няколко предимства. Следи слънцето и дава сумарно повече електроенергия. При силен вятър панелите се завъртат хоризонтално, а при градушка и сняг вертикално. Не се налага почистване от снега през зимата, а и работят през деня независимо дали е слънчево. Улавят светлина и със задната част на панела, някаква нова технология. Между панелите има 6 м. дори да са обърнати хоризонтално и могат да се садят ниски култури - чесън, лук, полски домати, бостан. Формален собственик е Гинка Върбакова.

    Коментиран от #40

  • 16 смях

    55 14 Отговор

    До коментар #7 от "бай Гъдю":

    Ако искаш да гледаш овце, крави или кози заповядай. Не виждам някой да те е спрял, произведжай истинско сирене, кашкавал, колбаси и тнт. Ама май не си навит да разхождаш животни по цял ден в пек, дъжд или студ нали? Такива хора у нас вече няма да намериш, всеки иска работа в офис и ако може по цял ден да си цъка на компютъра или телефона и да се оплаква как у нас вече няма "истински" продукти. Звучи ли ти познато? Видя ли се в огледалото?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 еййй

    19 17 Отговор

    До коментар #13 от "седцф":

    Добре де, обработвай земя, има колкото искаш, но не виждам да си хванал ралото. Тогава какво те бърка някой друг какво прави със земята?
  • 19 астронома

    24 9 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха ха":

    Тайна е, но ще споделя - Слънцето свети и през зимата.

    Коментиран от #69

  • 20 5кв.м. е 1кВтп,

    33 6 Отговор

    До коментар #13 от "седцф":

    5мил. кв. м.=5кв.км.- 1000МВтп. На България ѝ трябват 10 000МВтп което е 50кв. км., а страната ни е 111 000кв.км. Разбира се тия 50кв. км. са чиста площ, ще има пътища, пътеки между панелите, преобразувателни станции, акумулаторни депа. Нека са 100кв. км, това е квадрат 10Х10км и 0,1% от площта на България. Унищожената земя от откритите рудници в Маришкия басейн е повече(250кв. км.). Могат да се поставят на покриви, над пътища, над паркинги - не е задължително върху земеделска земя. Бъдещето е в много, но малки семейни фотоволтаици 3-30 кВтп, които да отдават излишния ток на Енергото, а не в огромни паркове по 50-300 МВтп като на Гинка Върбакова.

    Коментиран от #26

  • 21 Арнауд

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Комуниста фашист":

    Откъде накъде ти ще имаш претенции да се гордееш с делата и труда си. Утре може да ти дойде идеята стойността на твоя теуд да не се изнася от българия. А след това може да поискаш и да получаваш и процент а недай си боже и цялата стойност да пожелаеш да се инвестира за децата ти! Кой мислиш, че ще ти го позволи ?
  • 22 ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН БЪЛХАРИЯ🇧🇬

    41 13 Отговор
    Горката ни плодородна българска земя 🇧🇬 черномориетое с бетон и перки нивите с американски бази полигони на НАТО балканите ни голи без дървета рекити ни мръсни американското отр гориво☢️ кой знае къде ще го ровят аи по цяла БГ са заровени европейските боклуци сметищата а Доброджа я готвят за шистов газ то вече я няма райската градина БЪЛГАРИЯ🇧🇬 то и ние българите сме на изчезване сбогом майко България

    Коментиран от #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кой разбрал, разбрал...

    15 25 Отговор
    Ганю си е Ганю! Готов е да даде няколко пъти по десетки милиарди за едно въображаемо Белене (досега вече са вложени огромни суми и нищо на лице), идеен проект от 1980-те години, дето при една сериозна авария или някой нов Путин ще превърне за столетия не само цялата държава в пустиня, а и целия полуостров, но фотоволтаиците му пречат. Все едно са му на главата сложени. Същото е отношението и към бъдещето на държавата. Над 30 години лансира, защитава и назначава за управници само шарлатани и мафиоти, а сега са му виновни единствено САЩ, ЕС, Путин и кой ли още не. Ганю си е Ганю!

    Коментиран от #28

  • 25 Айде бе

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Комуниста фашист":

    Да си го забучи пилона на някое място, дето си е лично негово, в задния двор например, а не на наш терен!
  • 26 От чужбина

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "5кв.м. е 1кВтп,":

    Изпревари ме с коментара си. Аз съм на същото мнение. Фотоволтаиците са полезни, но е добре да се монтират по покривите. Аз лично съм си монтирал няколко панела на къщата в България и съм ги свързал дирекнто към бойлера. Няма инвертор, няма акумулатори. Системата е изключително проста, надеждна и почти не изисква поддръжка. Единствено ми трябваше произведен по поръчка нагревател за тези панели, но ако се пресметне се намират и готови на пазара. Примерно нагревател от около 10-12 кВт /при 230 волта/ ще даде мощност около 1-1.25 кВт при 24 волта, т.е колкото е напрежението на някои от панелите. Така ако много къщи се оборудват с подобно нещо те просто ще плащат по-малко ток за загряване на водата в бойлера си, а този разход е значителен. От друга страна нагревателите са НЕ прецизни елементи и могат да работят в широк диапазон на напрежение. Самата вода в бойлера служи като акумулаторен елемент. През деня бавно се загрява, а привечер е ползваш. Оригиналните ел.нагреватели на бойлера се запазват за да се ползват когато няма слънце.

    Коментиран от #32, #34

  • 27 От чужбина

    6 22 Отговор

    До коментар #12 от "Комуниста фашист":

    ДА, и аз съм против този пилон. ЗАЩО? Защото утре, при първата криза този пилон ще бъде изоставен и ще остане като онова на връх Бузлоджа. Ти ще отидеш ли да извадиш бетона и да възстановиш хубавата естествена поляна??? Тези фотоволтаици поне ще дават ток. НЕ е добре, че са на поляните и/или върху обработваема земя, но това е отделен въпрос. Ако са поставени само със забити в земята стойки, без бетон е добре. Проблемен е бетона, защото след време никой няма да иде и да го извади от там. А и къде да го постави?
  • 28 Неразбрал

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Кой разбрал, разбрал...":

    Ток от солар или от аец е като транспорта с камион или с влак. Все тая, ама не съвсем.
    Дори само едната тиква, е докопала повече ...
  • 29 123456

    21 3 Отговор
    Едно време какви летни градуши имаше по пазаджишко - природата скоро ще отговори ! Никой не сади дървета - всеки реже, реже, реже и продава ! Душата си продава !
  • 30 Аз Кочо

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А къде се намира България в географски а и в културно-поведенчески план?

    Коментиран от #42, #45

  • 31 Не е време

    12 1 Отговор

    До коментар #22 от "ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН БЪЛХАРИЯ🇧🇬":

    Да не бързаме да се прощаваме с майка България!
    Това, което е сега, вече е било, всичко е суета.
    На господа да се помолим, Бог да пази България и смирения, боголюбив и богобоязлив, православен български Народ. Амин.
    Бог си знае работата, Божии чудеса се случват навсякъде и по всяко време.
  • 32 Файърфлай

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "От чужбина":

    Въпрос от техническо естество.Защо е нужна тази двойна трансформация на енергия -от слънчева радиация в ток и после- от ток в топлина ? Мисля,че по-високо КПД си постига от черни панели с голяма площ и южно изложение и една малка циркулационна помпичка.Тока каква работа има във вашата система?

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Колега, предлагам ти

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "От чужбина":

    едно още по-просто решение. Например при два панела по 450Втп ги съединяваш последователно за 48В и през един инвертор 1КВт директно към бойлера. Когато няма слънце с един прост превключвател се вържеш за Енергото. Термостата на бойлера ще бъде също използван, а може и когато слънчевата енергия е недоататъчна автоматично да се превключва към мрежата.

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Няма умора

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Колега, предлагам ти":

    Не знам къде и какво си учил, но това е едно много не особено умно и изключително икономически неефективно предложение. По-добре е направо да грееш водата през слънчев нагревател за вода отколкото да правиш ток от слънцето, да го преобразуваш през инвертор, а после да го преобразуваш в топлина и да си грееш водата. Разликите в инвестициите и в КПД на директното подгряване и преобразуваното подгряване на вода са несравними. Не се връзва сметката.

    Коментиран от #38

  • 36 От чужбина

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Файърфлай":

    Разбирам въпроса ти и веднага ти отговарям. Принципно е така, прав си. Принципно водогрейните панели са много по-ефективни. Проблема е, че системата се явява по-сложна, поне за мен. Прокарването на тръби, запълване на системата с вода или антифриз, за да не замръзне през зимата и т.н...се оказва по-сложно. И понеже аз самия съм в чужбина, на мен ми трябва нещо което не изисква поддръжка. Така единствената поддръжка е да поизмия панелите от прах когато се прибера. Мислил съм за подобна система за каквато казваш. Дори съм я мислил да е на въздух, за да няма проблем със зимно замръзване. На края се спрях на електрическия вариант, защото е най-лесно изпълним за мен. В действителност ПЪРВИЯ опит направих като поставих панела в двора и директно го свързах с едно бързоварче от малките, дето са за една чаша.
  • 37 От чужбина

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Колега, предлагам ти":

    ДА, разбирам те, но...НЕ ми се налага да превключвам. И така: Свалих фланеца на бойлера и монтирах допълнителен нагревател, предварително пресметнат за тези панели. Панелите са Панасоник и дават около 67-69 Волта на празен ход. Свързал съм три, паралелно. Това ми позволи да ползвм обикновен кабел 2Х2.5 квадраата, вместо 4 кадрата. За безопасност в канала на термостата вкарах още един, но това е краен изключвател. Той сработва на около ...95С. Оригиналния /230 В/ термостат е намален на около 60С. Така ако бойлера е топъл около 60С той ще продължи да се затопля до около 95 С от слънчево електричество. Един вид така давам приоритет на слънчевото електричество чрез по-високата температура. Ако бойлера е студен, има ли слънце ще почне да се загрява. Свързването на панелите последователно НЕ е изгодно. Вдига напрежението, но НЕ вдига тока. Така мощността няма да се вдигне.

    Коментиран от #41

  • 38 Такива бойлери

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Няма умора":

    са доста скъпи като инвестиция, трябва им циркулационна помпа с ЮПС разбира се, топлообменник в специално направеният бойлер и циркулационна течност която да не замръзва през зимата. Прокарват се тръби през стената, топлоизолират се. Това за КПД е важно само ако се консумира енергия, а тя е от слънцето. Два панела по 450Втп струват по-малко от 1000лв., а инверторите са по 200-300лв. Няма движещи се части, един кабел само до бойлера и превключвател мрежа-солар - нищо повече. Панелите са плоски и е добре да бъдат закрепени вертикално на южна стена (не се заснежават и запрашават, предпазени са от градушка, по-трудно се крадат, през зимата ще дават повече ток, къси кабели за свръзка).

    Коментиран от #39

  • 39 От чужбина

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Такива бойлери":

    За ориентир при пресмятането: Инсталиран 1 кВт панели ще ви произведат около 1100 кВт/ч електричество за 1 година. Това е за българския климат. Примерно във Великобритания ще е около 900 кВт/ч защото е по-облачно.
    Превключвател не трябва. По-добре е отделен нагревател. Така може едновременно да работят и слънчевия и обикновенния нагревател, едновременно. Инвертора е допълнително устройство което може да се повреди, превключвателя също.
    Аз лично съм монтирал два от панелите на стената. В долната част имат Г-образни конзоли за наклон. Наклона е голям. Така през лятото мощността е понижена, а през зимата е около максималната поради разликата в слънцестоенето. Ако преместя, завъртя панела от вертикала на хоризонтала, ще се смени наклона и мога да постигна по-висока ефективност и през лятото, но не ми се занимава... Една електрическа подробност: Панелите произвеждат ПОСТОЯНЕН ток. Когато някакъв прекъсвач сработва, то искрата се гаси по-трудно. Това налага ползването на искрогасителен кондензатор или двоен прекъсвач. В моя случай това е крайния изключвател който е двоен, не ползвам кондензатор.
  • 40 Бинка

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Това разположение":

    Гинка , колко пари изкарва на ден?! Ако, е на сметка и аз да взема да направя стотина декара такива панели!
  • 41 Браво

    8 0 Отговор

    До коментар #37 от "От чужбина":

    "Вдига напрежението, но НЕ вдига тока. Така мощността няма да се вдигне." - направо изкърти закона на Ом .Личи си че си учил в престижно училище.

    Коментиран от #43

  • 42 Хахахаха

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Аз Кочо":

    Как къде? Според човека, България се намира в западна рассия! Хахахаха.

    Коментиран от #44

  • 43 От чужбина

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Браво":

    Всеки панел има и вътрешно съпротивление. При последователно свързване то се сумира. Така на края ще получиш по-високо изходно напрежение, НО при натоварване тока бързо спада, зависи от товара. Ако беше така, както си го представяш - ЗАЩО панелите не ги произвеждат директно с навързани последователно клетки и така панела да произвежда директно 220-230 Волта???

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 4 Отговор

    До коментар #30 от "Аз Кочо":

    Елементарно е , ама явно доста сложно за теб ❗
    Центърът на Европа е някъде в Беларус и балтийските републики❗
    Трябва ли ти ПОМОЩ да определиш ние на изток ли сме от центъра или на запад ❓

    Коментиран от #47, #48, #58

  • 46 Малките инвертори се

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "От чужбина":

    захранват от акумулатори с напрежение 12, 24, 36, 48 и повече Волта. Не се свърват фабрично на по-високи напрежения панелите защото стават опасни при монтаж. За големите мегаватови панели напреженията са високи, но там е за професионалисти. Последователното свързване на три панела ще увеличи 3 пъти съпротивлението, но и напрежението се увеличава 3 пъти, мощността остава същата. Въпросът е, че бойлерът е за 230В и можеш да го свържеш директно. Това за постоянния и променлив ток ме разсмя, подобни спорове са водили Едисон и Тесла.

    Коментиран от #49

  • 47 Аз Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "Всъщност за географски център на Европа по-широко се приема място, което е малко по на изток от Вилнюс, Литва, според проучването на Жан-Жорж Афолдер от Националния географски институт на Франция."

    А ако приемем за характеристика и културно поведенческата даденост на българина като индивид то ние се намираме изцяло на изток и може би доста на юг от западно европейската цивилизация!
  • 48 Аз Кочо

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "А ако приемем за характеристика и културно поведенческата даденост на българина като индивид то ние се намираме изцяло на изток и може би доста на юг от западно европейската цивилизация!"

    Имах предвид индивиди като теб!
  • 49 От чужбина

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Малките инвертори се":

    Казваш: "-Последователното свързване на три панела ще увеличи 3 пъти съпротивлението, но и напрежението се увеличава 3 пъти, мощността остава същата." Пример: Мощност 400 Вата на панел. Свързваш последователно 3 панела и пак имаш 400 Вата. Защо да хабим панелите?

    Кое за постоянния и променливия ток те разсмя???

    Коментиран от #51

  • 50 енергетик

    8 0 Отговор
    Тези ФВЦ са абсолютно излишни за България. Единствено са оправдани за отдалечени от градовете местности и разни места по сокаците за автономно захранване на разни обекти. Но ако си мислят , че някой ще им купува тока , са в грешка. ТЕЦ и АЕЦ дават достатъчно ток за градовете в България. Вярно е , че в микса включват разни тарикати , но като опре до поддръжка на инсталациите и ще окапят .
  • 51 Мощността е равна на

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "От чужбина":

    произведението напрежение по ток. Например един 400Втп панел има напрежение 80В и 5А. При паралелно включване на 3 панела имаме 80В по 15А или 1200Вт, а при последователно свързване имаме 240В и 5А което е пак 1200Вт, но с това напрежение можеш директно без загуби да захранваш бойлера с оригиналният му нагревател и термостат. Тесла и Едисон дълго време са спорили кое напрежение е по-подходящо за масова употреба давайки различни примери. Едисон е защитавал постоянното напрежение , а Тесла променливото. Печели в крайна сметка променливото когато Тесла изобретява трифазния ток и въртящото магнитно поле. Та и ние като тях.

    Коментиран от #52, #57

  • 52 От чужбина

    1 4 Отговор

    До коментар #51 от "Мощността е равна на":

    Това което съм написал за гасенето на искрата е така. Единия опит който си направих беше директно да завържа кабела за щепсела на бойлерче от типа "Юнга", а панела оставих на двора, срещу слънцето. Юнгата изключи от термостата. Източих топлата вода и опита продължи още веднъж. При разкачване на кабела ми направи впечатление, че искрата не се гаси веднага и някак си се ... разточва, разтяга, даже имаше опасност да си поизгоря малко пръстите. След това термостата на юнгата се оказа повреден. Оправих го като загладих контактите с финна шкурка. Единственото обяснение е, че тези контакти не поддържат достаъчно разстояние за да се изгаси тази искра. НО възниква въпроса- как така гаси искрата от 230 волта, а не гаси искра от около 69 волта? Моето обяснение е, че в момента на разделяне се получава искра, но напрежението от панела веднага нараства и това поддържа искрата още някакви части от секундата, достатъчно за да повреди контактната повърхност. При 230 волта променливо напрежение.. знаеш, пада до нула и обтарно.
    Това дето даваш пример е така, но много елементи последователно свързани могат да намалят надеждността. Един елемент да откаже и спира цялата система. При паралелното свързване ще продължи да работи на понижена мощност. Всеки случай трябва да се прецени по отделно.
  • 53 Ламбо

    5 2 Отговор
    "хетеропреходен соларен проект за едно място "- А бе какъв е този еретичен " хетеро " проект , я го разваляйте , щом не е хомо , лесбо , транс и тем подобни не ни трябва , не е модерен , не е в тон с времето в което живеем , айде бе хетеро .............
  • 54 ))0

    1 0 Отговор
    Жалко
  • 55 Гост

    9 1 Отговор
    Престъпление към природата е да се превръщат прекрасните ни земи в соларни паркове.
  • 56 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Токът за домакинствата поскъпна, но изкупната му цена от панелки се срина. Преди две лета беше десет пъти по-скъп. Прекъпвачът прибира огромна печалба.
  • 57 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Мощността е равна на":

    Постоянният ток има големи загуби при пренасяне на далечни разстояние. Променливият ток е с по-малко загуби при далекопренос, затова и той се е наложил.

    Коментиран от #59

  • 58 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Самият термин "център на Европа" е безсмислен. Самият континент Европа е политическо, а не географско разделение. Правилният континент е Евразия. Онова с Европа и Азия си е породено от висомерието на англосаксите, да са отделно от азиатците.
  • 59 ТАС

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    Причината за избора на променливия ток е друга. Не са директните загуби на енергия. Те са почти еднакви.
    А загубите при пренос(това е свързано с начина пренос), и цената на съоръженията за пренос.
    Причината е по-лесната генерация на енергия и промяната на напрежението при променливия ток.
    При наличните технологии тогава.
    Промени напрежението при прав ток без инвертор и трансформатор(на прав ток няма). Тогава са били достъпни двигател генератор групите, но КПД на всеки от тях е било под 90% за всяка машина при промяна на напрежението губиш около 20% от енергията , докато при трансформатора загубата е била под 10%(в момента е под 2% от пълната мощност).
    Двигател генератор групата е скъпо и сложно съоръжение с много по-къс живот от трансформатора.

    А това е довело до по лесен и евтин пренос на енергия на големи разстояния(до към 1000 км разстояние свързано е с резонанс и с дължина на вълната при 50HZ).

    Още на времето при разстояния над 1000 км в СССР се е ползвал постоянен ток при напрежение 1 000 000V.
    Но с развитието на технологиите има завръщане към постоянния ток. В момента за пренос на разстояние около 3000 км в Китай има изграден далекопровод на 1 500 000 V.

    Коментиран от #61, #62

  • 60 ганю

    1 0 Отговор
    Тец Варна е 2.4 Гвт идиоти ,а Бою шкафа го продаде за 3600лв на Доган
    заврете си парка отзад. перете пари затова
    и само чужди фирми какво ми дреме
    я вечер за индустрията колко мощност дава тъпия парк или като няма слънце
    не струва нищо
  • 61 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "ТАС":

    най високото КПД на ел. машина е тороидалния траф 99.7%
    леонардова група имаш загуби в 2 машини мах 0.85 КПД
    правия ток убива на място съсирва кръвта веднага затова не се ползва
    Пренасянето с високо напрежение се намаля сечението на кабелите
    които няма да издържат собствената си тежест при далекопроводите също и изолаторите.
    предава същата мощност при високо напрежение с по малко сечение и ток

    Коментиран от #63

  • 62 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "ТАС":

    Леонардова група се използва при много тежко оборудване над 50 kw
    за галванично развързване от мрежата и при пикове в нея
    както и тежките машини с циклично натоварване(непостоянен товар)
    за не създават пикове и смушения във захранването
  • 63 ТАС

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "ганю":

    Най-малкия траф. 20/0,4 kV е 63 kVA (60kV). Така 50 kW е много малка мощност.

    Когато говорим за пренос на енергия не разглеждаме битови и малки промишлени консуматори, а мощности над 1000 kW(над 1MW).

    Не говоря за преобразуване на променлив в прав ток, а за промяна на напрежението на прав ток от 400 V на примерно на 20 000 V.
    Тогава Леонардовата(двигател-генератор) група става огромна, като цена изграждане.

    Правия ток не съсирва кръвта, а я превръща в електролит(по принцип тя си е слаб електролит), като уврежда всичко в нея което не участва в преноса на електричество.
    Най лошото е, при него е, че спира сърцето.

    Правия ток ниско напрежения 12V (което се води безопасно ниско) също убива. Има случай на убити от авто акумулатори 12V постоянен ток(мокри или потни хора потта е прекрасен проводник).
  • 64 ТАС

    0 0 Отговор
    Админи защо премахнах те коментара ми номер 63
  • 65 БРАВО

    3 0 Отговор
    И ще чакаме ръст в цените на еленергията ли
  • 66 Реалист

    1 0 Отговор
    тия бандити в парламента и общините ще оставят без работа мутрите по градчетатат
  • 67 бл.134 в Zап. парк

    0 1 Отговор
    Жална ви майка ! Ще плащате като украинци тия велики инженерни европейски начинания
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 СлънЦе

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "астронома":

    Слънцето може да свети и през зимата, но отворете един учбника и ще видите, че количеството енергия падаща на единица площ през зимата е точно 10% от това през лятото - конкретно за територията на България. После ходете и обяснявайте кой свети или как вие ще им светите с прожектори за да работят.... говорит на автопилот, без дори да имате елементарни познания по физика и електротехника.
  • 70 Радо

    0 0 Отговор
    Ела да видите какъв соларен парк се изгражда между Ямбол и Елхово , на военен имот бивше летище ! Дължина 4 км. широчина около 400 - 500 метра , отделно в други имоти , нещо като подстанция ( не съм много запонат с ел ,техниката ) и всичко това е на 1 или 2 категория земя !