Отидете към основна версия

3 909 110

Близо половината жилища се купуват с кредит

  • жилища-
  • софия-
  • кредитиране-
  • сделки

Над 20% от сделките са с инвестиционна цел

Снимка: М. Богданова ©

Малко над 40% от сделките реализирани от началото на текущата година са със собствени средства. От покупките, реализирани с кредит, близо половината са с банков заем, покриващ над 80% от стойността на сделката. Останалите 50% от хората, използващи ипотека, са изтеглили кредит за 30% до 80% от цената на имота.

„Макар банките да затягат кредитирането по отношение на критериите за кредитополучателите, сумите, които отпускат, продължават да са сериозни. Т.е. не всеки вече може да изтегли кредит, но хората с достатъчно самоучастие и със стабилни доходи нямат ограничения по отношение на големината на кредита”, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти“.

Общо 24% от сделките в София са с инвестиционна цел, във Варна това са 21% от покупките. В Бургас с инвестиционна цел са купени около 30% от жилищата, а в Пловдив – 26%. Според консултантите на АДРЕС, след кратък период на оттегляне на инвестиционно настроените купувачи в резултат на растящите цени, днес те се завръщат. Това са хора, които разполагат със средства в брой и предпочитат да ги вложат в сигурен актив като имот, дори доходността им от отдаване под наем впоследствие да не е много висока.

Най-търсените жилища на пазара продължават да са 2-стайните и 3-стайните апартаменти. Те формират над 75% от всички сделки, а интересът към двата типа към момента е идентичен. Малко над 5% от покупките в София са на гаражи, чиято средна цена е 25 000 евро.

Средната възраст на купувача в София е 41 години. Разпределението мъж-жена е относително идентично, а сферата на работа на клиентите е в областта на здравеопазването, строителството, IT, търговията, финансите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини