Отидете към основна версия

1 509 16

Русе изпревари София и Пловдив

  • жилища-
  • цени-
  • нси

С над 13% са поскъпнали жилищата в крайдунавския град

Снимка: М. Богданова ©

С 3.4% са поскъпнали жилищата в България през второто спрямо първото тримесечие на текущата година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база поскъпването е 15.1%.

Данните показват, че София и Пловдив отстъпват първото място на Русе. В крайдунавския град увеличението на цената на квадратен метър жилищна площ е 13.2%. На второ място по темп на поскъпване е Пловдив – 5.3%. Това не е изненада, като се има предвид интензивното строителство, на което градът е свидетел през последните години. Третото място е за столицата. В София темпът на увеличение се забавя до 2.9% на тримесечна база.

Интересна тенденция за столицата е, че там новите имоти поскъпват по-бързо от старите. Увеличението при първите е 3.3%, а при вторите – 2.4%.

С 2.9% са поскъпнали жилищата в Бургас през второто спрямо първото тримесечие на текущата година, отчитат от НСИ. Единствено в Стара Загора е било по-изгодно да се купи през второто вместо първото тримесечие. Там цените отчитат лек спад от 0.2%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини