Отидете към основна версия

3 375 24

Отминава модата на покупката на жилище с цел инвестиция

  • imot.bg-
  • пловдив-
  • жилища-
  • цени-
  • тенденции

Близо половината от сделките в Пловдив са с цел собствено ползване

Снимка: М. Богданова ©

През последните години нараства делът на покупката на жилище с цел собствено ползване, а не отдаване под наем. Сред основните причини за тази тенденция е поскъпването на този вид недвижими имоти, както и все още ниските лихви по ипотечните заеми, коментират анализатори.

Фокусът при покупката на апартамент в Пловдив, например е върху дву- и тристайни имоти, като средната разгъната застроена площ, която през първата половина на текущата година придобиват купувачите, е 86 кв.м. Прочувания на пазара в Града под тепетата показва, че 47% от сделките са с цел собственикът да живее в новопридобият имот, и едва 23% - с цел да бъде отдаден под наем.

През последните 12 месеца цената на двустайните жилища в Пловдив се е увеличила от 950 EUR на близо 1050 EUR, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Ръстът е почти плавен, за разлика от тристайните жилище, където динамиката на цените е доста голяма, а увеличението е от 960 EUR/кв.м до 1050 EUR/кв.м. От края на юли досега на практика средата цена на квадратен метър жилищна площ при двата типа имоти е изравнена.

Цени на 2-стайни жилища за изминалите 12 месеца

Цени на 3-стайни жилища за изминалите 12 месеца

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.

Свързани новини