Отидете към основна версия

3 676 14

Близо 50% от притежателите на ипотечни кредити няма да ги изплатят преди пенсия

  • ипотечно кредитиране-
  • банка-
  • кредитополучател-
  • пенсионер

Кредитополучател, който е получил ипотечен заем през второто тримесечие на 2024 г., средно вече е имал един съществуващ заем

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Делът на ипотечните кредити, при които възрастта на кредитополучателя към момента на безпроблемно изплащане на дълга надвишава 65 години, през първата половина на 2024 г. достигна 48%, което е с 14 процентни пункта повече спрямо година по-рано, съобщава Банката на Русия.

"През първата половина на 2024 г. делът на заемите, при които възрастта на кредитополучателя към момента на планираното изплащане на заема ще бъде над 65 години (+14 процентни пункта на година), се увеличи до 48% от общия обем на кредитите. В същото време делът на кредитополучателите с планирани ипотечни плащания на възраст над 60 години е 67% (+15 процентни пункта на година)“, се отбелязва в документа. През текущата година делът на ипотечните кредити за период от 30 до 31 години се е увеличил с 6,8 процентни пункта, а за период от 25 до 31 години - с 4,2 процентни пункта.

По данни на Централната банка, кредитополучател, който е получил ипотечен заем през второто тримесечие на 2024 г., средно вече е имал един съществуващ заем. "В течение на две години броят на кредитополучателите с поне един необезпечен заем в допълнение към ипотеката нараства (+38% за две години). Броят на кредитополучателите само с ипотечен кредит намалява и към 1 юли 2024 възлиза на 4,6 милиона души“, отбелязват от Централната банка.

В същото време половината от ипотечните кредитополучатели имат дълг от 1 до 4 милиона рубли, а всеки трети ипотечен кредитополучател има дълг до 1 милион рубли.

Средният размер на ипотечния дълг е 1,9 милиона рубли (18 200 EUR)

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини