11 Октомври, 2024 11:21 717 5

Рекорд при ипотечното кредитиране

  • ипотечно кредитиране-
  • жилищен кредит-
  • бнб-
  • данни-
  • ръст-
  • тенденции

Ръст от 25% през август на годишна база

Рекорд при ипотечното кредитиране - 1
Снимка: М. Богданова ©

През август ипотечните заеми са се увеличи с рекордните 25% спрямо същия месец на миналата година, отчитат от БНБ. За последно подобен ръст е имало преди кризата – през април 2009 г., сочи статистиката.

През август отпуснатата сума като заем при жилищното кредитиране възлиза на 23.2 млрд. лв. само за месец увеличението е от близо 500 млн. лв., сочат данните на БНБ. За година изтеглените ипотечни заеми нарастват с 4.7 млрд. лв.

Причината за главоломното нарастване на броя на ипотечни заеми е, че лихвите по тях остават най-ниски в цяла Европа. От началото на октомври са в сила новите ограничения на БНБ, които имат за цел да ограничат растящия брой ипотечни заеми. Първите резултати от тези мерки може да видим най-рано през пролетта, дори лятото на следващата година, коментират анализатори. Те прогнозират, че едва ли ще има спад в ипотечното кредитира. По-скоро може да очакваме нулев ръст.

Българинът едва ли скоро ще се научи да живее под наем. В манталитета му е да има собствен дом. Поради това и темпът на увеличаване на цените трудно би могъл да се забави. Факт е, че страната ни се нарежда на второ място в Европа и на девето в света по темп на поскъпване. В София цените са най-високи, като посредници не прогнозират поевтиняване.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 6 Отговор
    Всичкото Ганчо дето се завръща от Западна Европа с източените социални системи през годините на Ковида трябва някъде да си вложи парите. Проблемът е, че не могат да извадят крадения кеш и платят директно затова минават през ипотеки.

    Коментиран от #2

  • 2 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Вуе, тези "Генчовци" са около 4000 човека по данни на Ной. 90 пр. от тях си имат поне един имот в бг. Ако някой от тях реши да се премести някъде ще е единичен случай защото повечето такива хора са от малцинствата а те живеят в гета. Няма да стане това което толкова много искаш. Рано или късно ще има проблеми с тези кредити и дори хората които си ги плащат ще се озоват в отрицателна ценова територия.
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    0 0 Отговор
    Скоро и рекорд взели заеми при ЧСИ.....
  • 4 Измама

    0 0 Отговор
    Е нали вече писахте за "хитрата схема за стотици хиляди левове".
  • 5 Яяяяяяя

    0 0 Отговор
    Горките хора , роби до гроб а и децата даже