Отидете към основна версия

4 175 3

Арест на адвокат заради палежи и сплашване (Обновена)

  • арест-
  • адвокат-
  • палежи-
  • сплашване

За адвокат Владимир Елдъров се предполага, че е организирал и схема за измама на жертви на катастрофи

Снимка: Нова телевизия

Адвокат Владимир Елдъров, за който се предполага, че е организирал схема за измама на жертви на катастрофи, беше арестуван след разследване на Нова телевизия, съобщиха от телевизията.

Задържането му обаче е не за схемата, а за няколко палежа за сплашване на конкуренцията.

Той е получавал информация къде има катастрофа и буквално на момента е изпращал при близките на жертвите свои куриери.

„Обяснявах на хората, че имат право на обезщетение и, че имам адвокат, който се занимава с това“, разказа един от куриерите Атанас Пацев.

След като близките се съгласявали да използват услугите на адвокат Елдъров, той получавал полагаемото им обезщетение, а те дори не разбирали, че такова е изплатено. Елдъров обаче твърди, че парите се губят при куриера.

Атанас Пацев отрича да е получавал обезщетенията, но призна, че е получавал и поръчки за палежи. „Вика ми: „Да му запалиш колата, да му строшиш краката”, а аз му казах: „Ако мислиш да ме занимаваш с глупости, спри да сляза, не искам главоболия”.

След 2-3 дни ми се обажда Владо по телефона, вика: „ Вземи вестник Марица, виж една кола се е запалила до трето районно”. Вика ми: „Будала, като не искаш да взимаш парите, има хора, които ще ги взимат”, разказа Пацев.

Адвокат Владимир Елдъров е със 72- часова мярка за неотклонение, която изтича във вторник. Повдигнати са му обвинения за поръчителство на палежи в Банкя, Зелениково и Пловдив, уточни говорителят на Окръжната прокуратура Пловдив прокурор Галина Андреева. Ако се докажат престъпленията в които е обвинен го грози затвор от 3 до 10 години. Парите на го хората обаче няма да се върнат, освен ако жертвите не заведат граждански искове.

Още петима души са задържани за поредица палежи на автомобили и недвижими имоти, кражба, грабеж и увреждане на чуждо имущество.

Двама от извършителите на палежите, поръчвани от адвокат Владимир Елдъров, са арестувани, съобщиха за "Марица" от Окръжна прокуратура. Това са Петьо Пенев и Валери Бодуров.

Очаква се утре прокуратурата да поиска от съда постоянен арест на Елдъров-младши и на двамата участници в палежите.

Други трима от подпалвачите вече са пратени в ареста с определение на съда от 16 януари. това са Милко Доевски, Мартин Поптолев и Светослав Спасов.

Групата е действала по поръчка на адвокат Елдъров, твърдят от прокуратурата. Срещу него са повдигнати обвинения за поръчителство на палежи на джип Nissan, Opel Vectra, Skoda, BMW и трактор, както и на жилищна сграда с гараж.

Владимир Елдъров е задържан в петък привечер в дома му в Марково. Разследващите са иззели папки с документи, които юристът сам им е предоставил. Очаква се утре Окръжна прокуратура да поиска от съда да му бъде наложен постоянен арест.

Не мога да коментирам това, което става по друг начин, освен да припомня, че всеки е невинен до доказване на противното, каза бащата на арестувания юрист адвокат Красимир Елдъров. Той заяви, че лекарите и адвокатите, когато става дума за член от фамилията им, предпочитат да поверят случая на колега. Елдъров-старши е препоръчал защитата на сина му да поеме един от най-добрите специалисти по наказателно право Йордан Давчев.

Елдъров-младши отрече, като обясни, че пострадалите трябва да търсят парите си от техния пълномощник, който действа на принципа „крадецът вика дръжте крадеца”. Той обяви, че нелоялни колеги стоят зад атаките срещу него.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини