Отидете към основна версия

2 707 8

Оставиха в ареста главния машинист на влака от Хирино

  • хитрино-
  • ареста-
  • главния машинист-
  • влака
Снимка: БТА

Шуменският окръжен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража на главния машинист на дерайлиралия в Хитрино влак Димитър Михнев, съобщи ШУМ. БГ.

41-годишният русенец е с обвинение по чл. 343 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице при изпълнение на служебни задължения. За това престъпление законът предвижда от 5 до 20 години затвор.

Именно заради предвиденото тежко наказание съдия Марияна Георгиева прецени, че има реална опасност Михнев да се укрие, въпреки че е с чисто съдебно досие и добри характеристики. Съдът посочи и това, че Михнев е продал недвижим имот 3 дни след инцидента, а също така при едно от полицейските посещения не е бил открит на адреса си.

Прокуратурата изнесе данни за самия инцидент. Според съдебно-техническата експертиза влакът е навлязъл при първата стрелка на гара Хитрино с 80 км/ч при разрешени 40 км/ч, а при стрелка №2 се е движил със 78 км/ч.

Това, според прокурор Маргарита Георгиева, е причината за разкъсването на композицията и дерайлирането на вагоните. Тя посочи още, че вследствие на това се е получила пробойна в цистерна с френски собственик. Това е довело до изтичане на голямо количество течен полипропилен, образувало се е масивно загазоване, а газът е възпламенил печка на твърдо гориво в къща на ул. „Панайот Волов“ №15.

Пред съда защитниците на Димитър Михнев поискаха по-лека мярка. Те заявиха, че в тома с класифицирана информация по делото е приложена справка от ДАНС, в която е посочено като вероятна причина за инцидента и незаключена входна стрелка на железния път в гара Хитрино.

Самият Михнев каза само: „Много съжалявам за инцидента. Моля да не бъда задържан. Няма да възпрепятствам разследването“.

В момента се гледа мярката за неотклонение на втория машинист на влака от Хитрино Радослав Петков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини