Отидете към основна версия

3 698 4

Съдът не уважи жалбата на Радосвета Василева

  • радосвета василева-
  • съд-
  • жалба-
  • цветан василев-
  • задържане

Жалбата на дъщерята на Цветан Василев е процесуално недопустима, реши съдия Атанас Атанасов

Радосвета Василева

Софийски градски съд остави без разглеждане жалбата, подадена от адвокат на обвиняемата Радосвета Василева, дъщеря на банкера Цветан Василев, срещу прокурорско постановление за задържането ѝ под стража за 72 часа.

Запознавайки се с наличните по делото материали, съдия Атанас Атанасов, председател на 21 състав прие, че жалбата е процесуално недопустима. Тя е преждевременно подадена и разглеждането ѝ се явява безпредметно. Това е и причината съдът да се произнесе в разпоредително, а не в открито съдебно заседание с участието на страните.

„Атакуваното постановление е било издадено в отсъствие на обвиняемата Радосвета Василева и същата не е била задържана на това основание нито преди, нито към настоящия момент, за да е налице задължение на съда за произнасяне по същество на частната жалба.

Такова право би възникнало евентуално в бъдеще, при задържане на лицето на това основание, каквото към настоящия момент не е реализирано“, пише в разпореждането.

За пълнота на мотивите съдия Атанасов посочва, че има предвиден ред за обжалване на прокурорските постановления пред по-горестояща прокуратура. Тоест няма няма пречка дори и към настоящия момент, когато лицето все още не е задържано фактически, да се обжалва съответното постановление на прокуратурата за задържане пред по-горестоящата такава, като по този начин се гарантират правата на лицето, пише още в разпореждането.

То подлежи на обжалване и/или протест в 7 дневен срок.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини