Отидете към основна версия

45 304 17

Турция конфискува 99 лимузини с български номера

  • турция-
  • конфискация-
  • коли

Турция конфискува 99 луксозни автомобили с български номера. Возилата били прекарани нелегално от България в Турция, 4-ма ги грози затвор от 2 до 5 години.

Разбита е банда, която вкарвала нелегално от България в Турция с фалшиви документи луксозни коли от марките „Ауди“, „БМВ“, „Мерцедес“, съобщава прокуратурата в Одрин, цитирана от "24 rodopi".

Със съдебно решение се конфискуват 99 автомобила.

В обвинението, подготвено от одринският прокурор Абдулкерим Кардаш, срешу 4-мата членове на бандата се искат наказания „Лишаване от свобода“ за срок от 2 до 5 години.

Задържаните са успели да прекарат през граничните пунктове „Капъ куле“ и „Хамзабейли“ между 200 и 300 коли. От експертиза на мобилния телефон на М. М., който и преди е бил задържан и освободен, става ясно, че е изпращал номерата на регистрационните табели и снимките на автомобилите на лица, с които се договарял за покупка-продажба. В момента е установено, че в пределите на Турция са 99 от МПС-тата, прекарани по този канал.

Втори одрински наказателен съд е разпоредил возилата да бъдат конфискувани.

Предвид „броя на нелегално прекараните коли, предполагаемите средства, придобити по незаконен начин, и считайки, че са превърнали нелегалния трафик на коли в своя професия” на заподозрените се предяви иск за „най-високата мярка за неотклонение” лишаване от свобода от 2 до 5 години, се посочва в обвинителния акт. От обвинението още става ясно, че членовете на групата са давали на шофьорите, които са прекарвали с фалшиви документи луксозните коли в Турция, по 50-100 лева. Конфискуваните МПС са предимно от България, но има и румънски. Прекарани са с фалшиви документи, но някои са легализирани от институции в България.

„Установено е, че колите са регистрирани на имената на лица, които имат право да прекарват през границата превозни средства или собствениците на колите са предоставили своите коли на тези лица. На прекарващите е плащана малка сума, след което чрез заблуждаващи действия и поведения са се извършвали митническите процедури на превозните средства“, пише в обвинителния акт.

Преминалото на територията на Турция превозно средство било доставяно на турски гражданин. Лицето, което докарвало колата, напускало границата без превозно средство след няколко часа или още същия ден.

„Става ясно, че превозните средства, които са прекарани нелегално по горепосочените пътища, били предоставени за ползване на други лица срещу заплащане. Ето защо превозните средства се считат за нелегални. Действието на лицата, които с фалшиви документи са прекарали на свое име коли, като са се представили за пътници или гости на Република Турция, трябва да бъде прието като "измамно действие и поведение" в съответствие член 3/2 от Закон № 5607. Съблюдавайки броя на колите е видно, че престъплението е извършено многократно”, категоричен е одринският прокурор.

Прокуратурата в Кърджали разследва групата „Босфор“ за фиктивен внос на луксозни автомобили от Германия в България, които обаче били продавани в Турция. Заподозрените за данъчни измами в Германия, България и Турция твърдят, че също са жертва на измама.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ракети удариха турски надуваем танк

    Турската армия е наложила нови методи за прикритие на военното си оборудване в Сирия, съобщи In24.org. През последните дни турските военни са понес ...
    02.02.2018
    11 790
    49