Отидете към основна версия

11 849 30

Претършуваха колата на подкупния шеф на район "Подуяне" (СНИМКИ)

  • лилия геринска-
  • подкуп-
  • столична община-
  • подуяне

Лилия Геринска е задържана вчера с подкуп от 10 000 лева

От пресцентъра на МВР разпространиха снимки на парите, които са били открити в автомобила на директора на дирекция от Столична Община, район „Подуяне“. Става въпрос за Лилия Геринска. Полицейските действия са предприети вчера от служители на ГДБОП по образувано досъдебно производство срещу нея за взимане на подкуп в общ размер от 15 000 лева.

Подробности по случая съобщиха днес ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Ръководният служител е началник-отдел от Столична Община, установена е за получаване на подкуп „за да наруши свои служебни задължения". Поръчката се развива в срок от няколко месеца. Размерът на паричната сума, получена вчера, е 10 000 лева, като обвиняемата е получила 5000 лева за същата обществена поръчка. Сумата е предадена от представител на дружество, спечелило обществената поръчка. Срещу задържаната ще бъде повдигнато обвинение. Наказанието, което е предвидено в НК, е до 8 години "лишаване от свобода" и глоба от 10 000 лева“, допълни Русинова и уточни, че по делото са налице доказателства и за други обществени поръчки, за които длъжностното лице е получавало парични суми, но предвид краткия период от време, анализът и повдигането на тези обвинения предстоят идните дни.

В процеса на работа по случая са установени контакти на служителката с представители на дружествата, които са печелили обществените поръчки, като комуникацията помежду им е била доста активна. Служителката ще бъде задържана за срок от 72 часа, предстои внасяне на делото в съда, каза ръководителят на СГП Зорница Русинова.

"Сигналът за корупционни действия бе получен в ГДБОП през октомври миналата година. Образувано бе досъдебно производство срещу ръководен служител – началник отдел на Столичната Община", поясни гл. комисар Ивайло Спиридонов. По думите му служителката е задържана с пари от получен подкуп.

"До този момент беше работено оперативно и когато имахме събрани доказателства, ни беше възложена проверка. С реализираната операция развалихме взаимно изгодна за двете страни сделка, като участниците не са били наясно, че сделката се следи. Въпросната служителка работи в Община „Подуяне“, а сделката се осъществи в кв. "Овча купел". По случая беше използван целият набор от възможностите на СРС-та", уточни директорът на ГДБОП.

Той допълни, че тепърва предстои работа по фактите, установени чрез тях, но са налице необходимите данни и доказателства за образуване на досъдебното производство.

"Заради бързия развой на случая вчера организирахме бърза акция за задържане на двамата – служителката и предалия подкупа, който в последствие свидетелства", заяви Ивайло Спиридонов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини