Отидете към основна версия

13 320 23

Окончателно оправдаха Маргините

  • маргини-
  • красимир маринов-
  • николай маринов
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд окончателно оправда братята Красимир и Николай Маринови – Маргините. Те бяха обвинени в поръчителство на три убийства - на Иван Тодоров-Доктора, Никола Дамянов и ген. Любен Гоцев.

На 14 юни 2010 година Софийски градски съд пръв оправда Маргините, а през март м.г Софийският апелативен съд потвърди присъдите.

Подсъдими по делото бяха и Веселин Тошев, Стефан Рангелов, Иво Карагеоргиев и Бисер Илиев, като бяха признати за виновни и получиха присъди от 3 до 5 години затвор.

В мотивите си тричленният съдебен състав на ВКС - Лидия Стоянова, Юрий Кръстев и Елена Авдева, анализират, че прокуратурата недостатъчно ясно мотивирано и конкретизирано смята, че втората инстанция е решила неправилно делото. Върховните магистрати не откриват и процесуални нарушения. Те се съгласяват, че вината на братята Маргини не може да се приеме като доказана въз основа на показания, основани на предположения и на получена информация от слухове.

Като недостатък на държавното обвинение ВКС отчита ясно и точно описание на конкретното поведение на Маринови, от което "да се изведат признаците на престъпленията, за които са им повдигнати обвинения".

"Вината не може да се предполага или да се доказва с установяване на емоционална връзка, предположения или вероятности, на каквито са основани твърденията в протеста, че може да се стигне до различни изводи от направените", пишат тримата съдии.

Същевременно върховните магистрати потвърждават решението на въззивната инстанция по отношение на останалите подсъдими Бисер Илиев, Стефан Рангелов, Веселин Тошев и Иво Карагеоргиев, които получиха различни наказания.

Четиримата бяха признати за виновни, че са подготвяли покушенията, като са се снабдили с оръжие, боеприпаси и лек автомобил. Илиев получи две години и десет месеца за участието си в ОПГ и подготовка на убийство и три години за незаконно притежаване на оръжие, Рангелов – пет години за участие във въоръжена престъпна група, а Тошев – три години и шест месеца. Последният подсъдим Иво Карагеоргиев също бе признат за виновен като участник във въоръжена престъпна група. Той бе осъден на 4 години лишаване от свобода.

Междувременно Малкия Маргин изчезна и все още се издирва безуспешно от МВР.

На 05 януари 2012 г. Софийска градска прокуратура повдигна и предяви обвинение на Красимир Маринов (Големия Маргин) за престъпление по чл.321, ал.3 пр.1, пр.2, пр.3 ал.7, т.1 вр. ал.1, пр.1 и пр.2 НК, за това че в периода м. август 2009 г. – май 2010г. в курортен комплекс „Слънчев бряг” е образувал и съвместно със Стефан Бонев (Сако) ръководел организирана въоръжена престъпна група, създадена с користна цел съгласувано да разпространява в страната наркотични вещества.

Предстои прецизиране на обвиненията на още 14 участници по делото Сако в организираната престъпна група. Разследването продължава.

След като бъдат прецизирани обвиненията се очаква делото да влезе в спецсъда, тъй като е тежко престъпление, съобщи за Факти.бг говорителят на Градска прокуратура Маргарита Немска.

През юли Върховният касационен съд уважи искането на прокуратурата и възобнови разследването срещу Големия Маргин за ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици. Поводът се оказа нова, секретна, информцация, дадена от анонимен свидетел.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини