Отидете към основна версия

2 999 20

Български документи стрували между 5000 и 8000 евро

  • дабч-
  • петър харалампиев-
  • иван гешев-
  • чужбина-
  • българско гражданство

Схемата в ДАБЧ е действала от юни 2017 година - месец след като Петър Харалампиев е назначен за председател

Снимка: БТА

От Прокуратурата и КПКОНПИ обявиха подробности около схемата в Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) за даване на документи за български произход на граждани на Македония, Украйна и Молдова, които не са имали подобно право.

Действията на групата са били в две насоки - срещу заплащане да бъдат ускорени удостоверения за произход на граждани на Украйна и Молдова, които имат българско потекло. И, отново срещу заплащане - да бъдат издадени неистински удостоверения на граждани на съседни на България страни - без български произход.

Схемата е действала от юни 2017 година - месец, след като Харалампиев става председател на Агенцията за българите в чужбина, разказа заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БНР.

"Събрал определени представители на българските общности извън България и казал как ще се работи за в бъдеще - с определени плащания, за да се придобие бързина и всичко друго. Защото явно този човек, той не е престъпник, защото не е осъден - това е едно логично предположение, отишъл в тази агенция за да осъществява "лоши практики". Да ги наречем по този начин".

"Става въпрос за суми, които са плащани - между 5 000 и 8 000 евро за удостоверение на най-ниското ниво. Разпределяла се е сумата по цялата верига до ръководството на агенцията, която, според нас, е част от организирана престъпна група, са стигали между 1000-1500 евро на случай".

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за председателя и главния секретар на Агенцията за българите в чужбина и на единия посредник. Четвъртият арестуван - жена с тежко заболяване, която е съдействала на разследващите, излиза на свобода срещу подписка.

Ключов свидетел на прокуратурата, дал показания пред съдия, е заместник-председателят на агенцията Димитър Владимиров. Той знаел за схемата, опитвал се да ѝ се противопостави, но участниците в групата се опитвали да го заобиколят, каза Иван Гешев и препрати към самия Владимиров въпроса - защо не е сигнализирал прокуратурата и службите.

Според прокуратурата Харалампиев и Томов са получавали по около 1000 на всеки случай. Обвиненията към шефа на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията. Заместник-главният прокурор Иван Гешев цитира свидетели, които казали, че веднага след встъпването си в длъжност Харалампиев събрал ръководители на български дружества зад граница и им е казал, че от тук нататък така ще се работи в Агенцията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини