Отидете към основна версия

11 Януари, 2019 12:47, обновена 11 Януари, 2019 12:47 4 534 18

Прокуратурата погна Тотко Колев за въвода в либийския кораб

  • тотко колев-
  • бадр-
  • либия-
  • кораб-
  • танкер-
  • частен съдебен изпълнител

Между България и Либия се заформи "морска война", след като "Морска администрация" и "Гранична полиция" съдействаха на частен съдебен изпълнител за конфискуването на "Бадр"

Снимка: maritime.bg

Частният съдебен изпълнител Тотко Колев от Бургас, изпълнил въвода в либийския кораб "Бадр", беше подведен под отговорност от окръжната прокуратура в Бургас. Според държавното обвинение той е превишил правата си с цел да набави на другиго имотна облага. Вкарването във владение на "Булгаргеомит ЛТД” ДЗЗД е неправомерно.

Частният съдебен изпълнител е обвинен за престъпление по служба - чл. 282, ал. 1 от НК, което е наказуемо с лишаване от свобода до пет години.

Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество "Булгаргеомит ЛТД” ДЗЗД, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9,25 млн.долара, с твърдение че му се дължи от търговско дружество, собственост на Либия.

Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер. Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд.

Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частният съдебен изпълнител Тотко Колев, е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество, отбелязват от прокуратурата.

Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България.

Досъдебното производство е образувано след постъпил в Прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21.12.2018 г. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.

Образуваното дело е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжена прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини